Moji prvi mačevi

Na 08 Svibanj 2015.

Epske antičke i srednjovjekovne bitke oduvijek su privlačile moju pozornost. Ako još tu dodamo i ljubav prema fantasyu, razumljivo je da me interesira i oprema koja je tada bila u modi. Oružja, oklopi, taktika i sve ono što se koristilo u dalekim okrutnim bitkama. Korak po korak to zanimanje prerastao je u mali hobi, jer sam želio prikupiti nešto od reprodukcija oružija iz tih vremena.

katana wakizashi

Prvi mač sam kupio u Sloveniji. Zapravo to je bio nekakav suvenir koji je smo imao oblik sablje. Vizualno je ona bila vrlo lijepa, ukupne dužine cca 100 cm, ali bila je napravljena od željeza, nije bila nimalo oštra, drška je bila vrlo loše pričvršćena na oštricu, te se činilo kao da će ispasti pri malo jačem zamahu, čak se i savinula nakon nekog vremena.

Imala lijep gravure po sebi i služila isključivo kao ukras. Uistinu za ništa drugo, da je se stavi na zid i neka tako stoji dok ti ne dosadi, a onda se bez grižnje savjesti i osjećaja nostalgije može reciklirati u staro željezo. Bačen novac, iako nije bila skupa.

Drug mač kojeg sam kupio bio je Kung Fu / Tai Chi mač za trening. Drška je bila plastična, vrlo lijepa i dobro je pasala u ruci, ali oštrica je bila sve samo ne oštrica. Bila je sklopiva, napravljena od nekakvog lima. Ali, takav mač imao je svoju svrhu, a to je vježbanje Tai Chia. Sklopiva oštrica omogućavala je vrlo jednostavan transport mača. Jednostavno ga se sklopilo, stavilo u manju torbu, a prirodi ga se moglo izvući i stopiti se s njim u skladu univerzuma  kako to filozofija Tai Chia zahtijeva i vježbati graciozne mistične pokrete. Drugu svrhu nije imao.

katana

Tada sam odlučio kupiti nešto ipak malo zahtjevnije. Katanu! Iako sam imao iskustva u međunarodnoj interent trgovini bilo me malo strah veći novac uplatiti nepoznatom, u ovome slučaju Amerikancu. Tada rekoh sebi, tko ga…samo hrabri pobjeđuju. Razmotrio mogućnost i ako će biti zadržana na carini, na brzinu obavio kalkulaciju i naručio. Kako je dostava iz Amerike za Hrvatske ide preko pošte, uz tko zna koliko tranzitno vrijeme, bio sam spreman na gubitak u slučaju da mač nikada ne stigne.

Na kraju je sve ispalo kako dobro, pošiljka je stigla prilično brzo i nije bila zadržana na carini. Oduševljenju nije bilo kraja. Uz mač je došao i vrlo zgodan display, te je ta katana vrlo dugo krasila sobu.

Ono posebno kada sam katanu prvi puta primio u ruku je taj nevjerojatan osjećaj. Uistinu sam se osjećao jako i nepobjedivo, te me obuzela neka zanesenost kao klinca kada mu daš plastičnu pušku. Bez testiranja uvidio sam koliko je to moćno i opasno oružje vrijedno strahopoštovanja i pažljivog rukovanja.

Sai

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Newsletter

Prijava na newsletter

* obavezno polje

Molimo odaberite sve načine na koje želite primati obavijesti od Oruzarnice:

U bilo kojem trenutku možete otkazati pretplatu klikom na vezu u podnožju naših obavijesti. Za informacije o uvjetima privatnosti posjetite našu web stranicu.

Kao platformu za marketing koristimo MailChimp. Klikom na gumb prijava, potvrđujete da će vaši podaci biti preneseni na MailChimp za obradu. Saznajte više o postupcima privatnosti korisnika usluge MailChimp here.