Zašto je katana popularna?

Na 02 Lipanj 2015.

Katana je danas sigurno najpopularniji mač. Iako dolazi sa dalekog istoka uspjela se nametnuti na vrhu popularnosti iznad naših europskih, srednjovjekovnih ili antičkih mačeva.

Zašto? Da li je razlog njezina vizualna ljepota, ili je razlog što dolazi iz mističe japanske kulture ili pak njezina ubojitost? Svi ovi primjeri djelom su pridonijeli njezinoj popularnosti izvan krugova ljubitelja mačeva. Ali, ima još jedan razlog koji je utjecao da katana bude široko prihvaćena. Osim što je dio povijesti ona je i dio borilačkih vještina, znači ne veže se samo za određena povijesna razdoblja nego živi i dalje kroz borilačke vještine.

Na primjer, mač Gladius vežemo samo uz Rimsko carstvo, dok je katana prisutna na mogim mjestima. Od feudalnog Japana gdje je nastala do današnjeg vremena, fantasya, borilačkih vještina, do znanstvene fantastike i dalje. Jednostavno katana je svoje mjesto našla svugdje. U stripovima, filmovima, knjigama.

Evo samo nekoliko dokaza.

U Kill Billu je Tarantiono naoružao glavni junakinju Bride (Uma Thurman) katanom.

kill bill

Walking dead i Michonne. O da, obožavam je! Katana se pokazala kao idealno oružje u borbi protiv zombija!

walking dead

Predators. Čak je i moćni predator nastradao od katana. Uistinu zaslužuje poštovanje. AWESOME!

predator katana fight

Matrix Revolutions. Trilogija obiluje borilačkim vještinama, tako da nije čudno da je i katana dobila svoju malu ulogu.

morpheus matrix

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Newsletter

Prijava na newsletter

* obavezno polje

Molimo odaberite sve načine na koje želite primati obavijesti od Oruzarnice:

U bilo kojem trenutku možete otkazati pretplatu klikom na vezu u podnožju naših obavijesti. Za informacije o uvjetima privatnosti posjetite našu web stranicu.

Kao platformu za marketing koristimo MailChimp. Klikom na gumb prijava, potvrđujete da će vaši podaci biti preneseni na MailChimp za obradu. Saznajte više o postupcima privatnosti korisnika usluge MailChimp here.