Izrada katane

Na 10 Srpanj 2015.

Japanski majstori kovači u izradi katana spojili su u oštrici dvije osobine čelika, tvrdoću i žilavost.

Materijal od kojeg se izrađuju visoko kvalitetne oštrice je japanska željezna ruda Tamahagane u koju se dodaje kombinacija visoko ugljični i nisko ugljični čelik. Ta sva dijela se preklope i kale, pa opet prepolove i kale i tako 9 – 13 puta na taj način se dobiva 512 do 8192 slojeva čelika. Time se dobivaju slojevi od presavijenog čelika sa različitim sadržajem ugljika i tvrdoće, te je u konačnici rezultat laminirana konstrukcija. Mekša sredina, obložena tvrdim čelikom. Na taj način dobilo se oštra tvrda oštrica za ubadanje i sječenje i mekša elastičnija sredina koja je davala otpornost na lomljenje.

swor 02Količina ugljika u čelika određuje tvrdoću oštrice nakon kaljenja. Tu je vrlo važno postići optimalnu količinu, jer ukoliko je broj presavijanja čelika prevelik, dobiti će se premekana oštrica koja će se lakše tupiti. Stvar je u tome što se sa svakim presavijanjem i kaljenjem dio ugljika izlazi iz materijala koji se obrađuje i time se dobiva ili gubi željeno svojstvo oštrice.

U tome je i ležala i jedna od tajni japanskih majstora kovača, u procjeni koliko je presavijanja čelika potrebno.

Razvojem tehnologija, danas su dostupni vrlo kvalitetni čelici koji su vrlo bliski originalnom, tradicionalnom japanskom čeliku, tako da za ovim postupkom presavijanja čelika radi odstranjivanja viška ugljika nema potrebe.

Posjetimo, željezna ruda Tamahagane sadrži dosta nečistoća i previše ugljika, a presavijanjem kod kovanja odstranjivale su se nečistoće i višak ugljika. Tako da danas tehnika kovanja presavijanjem se koristi jedino iz želje da se mačevi izrade tradicionalnom japanskom metodom.

Nakon kovanja i termičke obrade glinom, sljedeći korak je grubo brušenje oštrice, a zatim dugotrajno i detaljno poliranje i oštrenje brusnim kamenom kako bi se dobili što učinkovitije oružje, ali istovremeno i vizualno umjetničko djelo.

U prošlosti, novo izrađene katane znale su se čak testirati na kriminalcima osuđenim na smrt. Ipak, češće su se testirale kao i danas na svežnjevima bambusovih grana. Zahvaljujući otporsnosti očtrice samuraji su mogli jednako dobro korsititi katanu u fazi napada i u fazi obrane, te za razliku od europskih vizezova nisu koristili štitove. Možemo slobodno reći da je katana najbolje hladno oružje ikad proizvedeno, te je rukovanje i nošenje katane razrađeno do najsitnijih detalja. Svaka sitnica vezana uz uporabu katane ima dobre razloge zbog čega je to baš tako.

Originalne japanske katane (Shinsakuto) su one katane koje su izrađene od majstora sa certifikatom i rade se isključivo prema narudžbi. Japanese Swordsmith Association ima oko stotinjak članova i svakom članu je dozvoljeno napraviti do 24 mača godišnje po tradicionalnim metodama kako ne bi došlo do pada kvalitete i masovne proizvodnje. Izrada svakog mača mora se prijaviti vlastima i dobiti dozvolu za izradu.

Takva tradicionalna izrada mačeva u Japanu gleda se kao umjetnost, ali zbog popularnosti katane izrađuje se vrlo veliki broj replika veće ili manje kvalitete koje su cijenom dostupne većem broju ljubitelja mačeva, japanske kulture i kolekcionarima.

Komentari   

 
0 #2 Seminola 2016-09-07 05:44
Drago mi je ako sam uspio pomoći i nadam se da je nova tema ugledala svijetlo dana. Ako je, pošalji mi link.
Citat
 
 
0 #1 Sharon 2015-08-15 17:36
Baš po tom pitanju mi je autor otvorio oči, sada moram iznova promisliti temu
Citat
 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Newsletter

Prijava na newsletter

* obavezno polje

Molimo odaberite sve načine na koje želite primati obavijesti od Oruzarnice:

U bilo kojem trenutku možete otkazati pretplatu klikom na vezu u podnožju naših obavijesti. Za informacije o uvjetima privatnosti posjetite našu web stranicu.

Kao platformu za marketing koristimo MailChimp. Klikom na gumb prijava, potvrđujete da će vaši podaci biti preneseni na MailChimp za obradu. Saznajte više o postupcima privatnosti korisnika usluge MailChimp here.