Vrste mačeva

Na 30 Listopad 2015.

Postoji mnogo vrsta mačeva različitih naroda, krajeva i razdoblja u kojima su se koristili, te ih je sve vrlo teško uvjerljivo svrstati u određene kategorije.

U bližoj prošlosti u vrijeme pred prvi svjetski rat britanski časnik DH Gordon koji je glasio za stručnjaka u obuci borbe sabljom i bajunetom predložio je da se oružja manja od 14 inča (35,56 cm) trebaju klasificirati kao bodeži, oni između 14 i 20 inča (35,56 cm – 50,8 cm) kao dirkovi (u prijevodu bi to bilo nešto kao izduženi bodeži), od 20 do 28 inča (50,8 cm – 71,12 cm) kao kratkim mačevi, a sve ostalo duže tih dimenzija bi se opisivalo kao dugi mačevi.

Zvuči lijepo i jednostavno, ali naravno ta podjela bi se odnosila samo na zapadne mačeve.

U nastavku ću pokušati grupirati nekoliko osnovnih vrsta mačeva i podjele neće biti prema njihovim dužinama već više prema geografskom i kulturnom području, te njihovim osnovnim funkcijama.

Azijski mačevi.

asian swords

Za njih se može reći da su možda najraznolikiji i egzotičniji mačevi. Tu bi spadali kineski dugi mačevi sa ravnom dvostrukom oštricom koje nazivamo Jian, i kineske sablje s jednom oštricom naziva Dao. U tu skupinu treba još dodati i mnogobrojna egzotična oružja koja preferiraju majstori borilačkih vještina diljem svijeta.

Međutim, treba istaknuti da su među azijskim mačevima ipak najimpresivniji i najpopularniji japanski mačevi među kojima je najpoznatija slavna katana sa svojom blago zakrivljenom jednostrukom oštricom. Dizajnirana posebno za rezanje kroz ljudsko meso i kosti i u rukama vještog mačevaoca sposobna je jednim dobrim udarcem dijagonalno prerezati ljudsko tijelo na pola. Iako je katana specijaliziran mač za sječenje, ipak ne može prerezati stablo, željezo, kamen i slično kako što mnogi vjeruju pod utjecajem filmova, crtića, stripova.

Egipatski mačevi.

khopesh

Egipatski mačevi potiču iz brončanog povijesnog razdoblja su samim time i brončana oružja. Obično su to bili izduženi bodeži i kratki mačevi, budući da su ipak bili sekundarno oružje za krajnje blisku borbu. Ipak u to vrijeme vojske su više koristili sve vrste koplja i lukove i strijele kao osnovno oružje u ratovima.

Najpoznatiji egipatski mač je egzotična kombinacija srpa i mača imena Khopesh. Kad se pogleda taj mač zapitam se čemu takav oblik. Nikako ne pruža uvjerenja da se s njem moglo brzo i agilno rukovati, ali i on je našao svoju svrhu više kao ritualno oružje i bio je jedna od mačeva kojega su se bojali u antičkom svijetu. Ipak, staro egipatsku civilizaciju trebamo pamtiti pa mnogo drugim postignućima, a ne prema tehnologiji izrade mačeva.

Rapiri.

rapir

Rapiri i ostali renesansni mačevi imaju duge vitke oštrice dizajnirane isključivo za ubadanje i bili su jedni od rijetkih civilnih mačeva. Pojavili su se u 16. stoljeću i koristili su se za dvoboje koji su bili vrlo popularni tada među višim klasama društva, ali i u narednim stoljećima. Pravi izvorni rapiri bili su duži i sporiji od današnjih mačeva koji se koriste u mačevanju. Tu još možemo dodati nekoliko tipova mačeva koji su povezani sa rapirom, poput Foil, Epee ili Smallsword.

Dvoručni mačevi, Claymores, Flambergs.

flamberg

Sama riječ kaže, radi se o velikim mačevima koji se drže sa dvije ruke. Bili su posebno popularni između 1500. godine i 1600. godine. Točna borbena uloga tih mačeva još uvijek raspravlja međe povjesničarima i ljubiteljima srednjovjekovnog oružja. Iako mnogi vjeruju da su se koristili u dvobojima 1 na 1, nema sumnje da su bili vrlo korisni na prvoj crti bojišnice za razbijanje neprijateljskih redova.

Pojam Claymore dolazi od derivacije galske riječi „claidheamh-more“  što bi značilo veliki mač i bio je često korišten od stranke škotskih gorštaka u borbi protiv Engleza u 16. stoljeću.

Flamberges su pomalo neobični mačevi koji su bili popularni kod časnika i viših klasa početkom 17. stoljeća.  Iznad zaštite za ruke (hand guard) imao je još jednu dodatnu manju zaštiti, a oštrica mi je bila neravna (valovita) jer se smatralo da bi trebalo dodatno usporiti neprijateljski napad mačem koji klizi niz oštricu i zadavati smrtonosnije rane.

Dugi mačevi (Longswords) i Bastard mačevi.

bastard sword

Dugi mačevi su pomalo nespretan naziv jer bi u njega trebali spadati svi mačevi ovisno o razdoblju koji su dulji od 28 inča (71,12 cm). Najčešće duge mačeve vežemo na one koji su se koristili u kombinaciji sa štitom. Ti mačevi su se još nazivali broadswords.

Međutim, danas među modernim povjesničarima pojam long sword se koristi za mačeve koji imaju ravnu duplu oštricu ukupne dužine 122 cm do 130 cm i prosječne težine 1,36 kg do 1,81 kg

Bastard mač je pak sličan dugom maču, ali malo manje šiljast i koristio se jednom rukom, ali se moga koristiti ovisno o situaciji i sa dvije ruke.

Ova vrlo opširna skupina mačeva može se još dodatno razvrstavati po skupinama, ali u ovome članku ćemo se ipak klonit te napredne tipologije kojima se povjesničari zabavljaju.

Sablje, Scimitars, Falchions

sabre

Ova vrsta mačeva imaju ukupnu duljinu od cca 91 – 92 cm, zaobljenu jednostranu oštricu i bili su posebno popularni kod konjice jer se zaobljena oštrica pokazala vrlo dobra u borbi protiv pješadije.

Scimitar je arapska verzija sablje i ima nešto više zaobljenu oštricu.

Fachion je bio osnovno oružje vojnika seljaka srednjeg vijeka jer je bio vrlo jednostavan za rukovanje, a njegova teška oštrica bila je sposobna zadati vrlo teške udarce te je bio učinkovit protiv teško oklopljenih protivnika. Upravo zbog tih faktora bio je najbrojniji srednjovjekovni mač.

Kratki mač.

short sword

Kratki mačevi imaju duljinu do oko 61 cm, te se povijesno gledajući uvijek koriste sa štitom u drugoj ruci. Bili su omiljeno oružje rimske vojske, ali i starih Grka i drugih antičkih naroda. Od tih mačeva razvili su se slavni Gladius, Spatha i nekoliko drugih varijacija.

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Newsletter

Prijava na newsletter

* obavezno polje

Molimo odaberite sve načine na koje želite primati obavijesti od Oruzarnice:

U bilo kojem trenutku možete otkazati pretplatu klikom na vezu u podnožju naših obavijesti. Za informacije o uvjetima privatnosti posjetite našu web stranicu.

Kao platformu za marketing koristimo MailChimp. Klikom na gumb prijava, potvrđujete da će vaši podaci biti preneseni na MailChimp za obradu. Saznajte više o postupcima privatnosti korisnika usluge MailChimp here.