Mačevi iz dubine svemira

Na 18 Studeni 2015.

Već smo pomalo zasićeni legendama i bajkama o moćnom oružju iskovanog od dijelova samih zvijezda. Od Attile Huna i njegovog mača „Sword of Mars“ do Excalibura i Kralja Arthura čija se moć također veže uz meteorite.

Ali meteorski mačevi nisu samo mitovi i legende, evo nekih od najpoznatijih primjera dara sa nebesa. Četiri prava mača izrađena od materijala iz dubine svemira.

TENTETSUOU: MAČ SA NEBA

TENTETSUOU

Oštrica ove katane u cijelosti je izrađena od meteorita i nosi ime Tentetsuou što bi u prijevodu značilo mač sa neba. Izradio ju je poznati japanski kovač Toshindo Yoshiwara koristeći fragmente iz meteorita Gibeona koji se sastoji od legure željeza, te sadrži značajne količine kobalta i fosfora. Gibeon je pao u prapovijesno doba blizu istoimenog grada u Namibiji, po kome je meteorit i dobio ime.

Prema zapisima, Britanski istraživač Sir James Alexander vidio je u kasnim 1830-tim godinama da lokalno stanovništvo od dijelova Gibeona izrađuju oružja i oruđe. Aleksander je uzorke poslao u London gdje je potvrđeno da je stijena stigla iz svemira.

Ostatke Gibeona mogu se i danas naći u Namibiji, a Tentetsuou je stalno izložen na Chiba Institute of Tehnology (CIT) u Japanu. Na mjestu gdje je izložen mač piše: „Mač s neba, doista simbolizira odnos između ljudske tehnologije i svemira.“

JAHINGIR: METEORSKI BODEŽ

JAHINGIR

Nekoć davno u carstvu Muhgal koje se nalazilo u današnjoj Indiji vladao je car imena Jahingir. Bilo je to prije 400. godina, a carstvo se protezalo od Kabula do Bangladesha. Priča kaže da je Muhgal carstvo bilo iznimno bogato, a sam car Jahingir volio je nabavljati skupe i neobične stvari izvan rub svog carstva, a te uspjehe tumačio je kao da i sam Bog misli kako je on poseban. Sve sve bitke, događanje, sva čuda, bisere i dragulje koje je posjedovalo Muhgal carstvo smatrao je kreditom svoje moči.

Prema dnevniku iz 1621. godine stoji da je jedne zore nešto svijetlo palo na zemlju uz glasnu tutnjavu. Na mjestu pada nije pronađena niti jedna biljka, a zemlja je bila spaljena. Kao da je riječ o znaku od Boga Jahingir je dao da se od komada meteorita iskuju dva mača i bodež. Muhgal carstvo je nestalo a njegova bogatstva raspršeno je diljem svijeta. I tako je bilo do okončanja drugog svjetskog rata.

Kako navodi Debra Diamond kustos južne i jugoistočne azijske umjetnosti u Smithsonian's Freer and Sackler galleries 1950 g. pojavio se poslovni čovjek iz Irana koji živi u Washingtonu i ponudio im misteriozni bodež.

Nakon nekih ispitivanja koje su se pokazali da se ne radi o oštrici iskovanoj od željeza i materijala koji se nalaze u meteorite, u 80-tim su ipak dobili pozitivne rezultate kada su znanstvenicu koristili moderniju tehniku znanu kao rengenska fluorescencija. Na novom rendgenskom testu utvrđeno ja da jedna od metala koji se nalazi u oštrici zaista ima visoku razinu nikla. Nikal je karakteristični materijal koji se nalazi u metalima meteorita.

Prema riječima znanstvenika koji su vodila istraživanja prilično je sigurno da u oštrici ima metala iz meteorita. Danas bodež stoji izložen u Freer galeriji.

METEORSKI MAČ ZA CARA RUSIJE:

James Sowerby sword

Nakon poraza Napoleona Bonapartea 1814. godine savezničke vlade posjećivale su Englesku kako bi se razgovaralo o nadolazećem miru.

Umjetnik i prirodoslovni povjesničar James Sowerby koji je imao značaju ulogu u počecima proučavanja meteorita imao namjeru predstaviti ruskog cara Aleksandra I. i darovati mu sablju izrađenu od meteorita Rta Dobre Nade. (Ime je dobio prema mjestu pada).

Na zakrivljenoj oštrici karakterističnoj za sablje pisalo je:

This iron, having fallen from the Heavens, was, upon his visit to England, presented to His Majesty Alexander, Emperor of all the Russias, who had successfully joined in battle to spread the Blessing of Peace throughout Europe, By James Sowerby F.L.S. G.S. Honorary Member of the Physical Society of Göttingen &c, June 1814."

Međutim, kako se vrijeme za kovanje mača i dobivanje dozvole za njegovo uručenje kao dara oteglo Sowerby je bio prinuđen poslati mač u Rusiju, no Car ga nije dobio do 1819. godine. Priča je vrlo zanimljiva i u cijelosti je možete pročitati odvije.

METEORSKI MAČ TERRYA PRATCHETA:

terry Pratchett sword

Kada je pokoji Sir Terry Pratchet proglašen vitezom odlučio je da poput pravog viteza treba posjedovati prikladni mač. Smatrao je da taj mač ne bio u potpunosti njegov ako ne bude izrađen od materijala kojeg on osobno ne pribavi. Ne gubeći vrijeme prionuo je poslu i u blizini svoje kuće u Wiltshireu (Velika Britanija) pronašao je polje koje je sadržavalo depozit željeza. Započeo je sa iskapanjem rude i sakupio je količinu od oko 81 kg. Zatim ju je započeo taliti u kućnoj radinosti koristeći improviziranu peć od gline i stijena.

Da bi cijelom tom procesu dodao dozu čarolije, odnosno element fantazije kako ga je nazivao, budući da je Terry Pratchet ipak bio pisac fantastike, ubacio je nekoliko komada meteorita (tunderbolt željeza) u materijal od kojega će biti napravljen mač.

Dobiveni metal odnio je lokalnom kovaču koje je od toga napravio pravi mač!

„To me iritira da vitezovi ne smiju nositi mačeve“, rekao je jednom prilikom pomalo nezadovoljan činjenicom da je mač ipak oružje i da se ne smije nositi u javnosti.

Podsjetimo Sir Terry Pratsche umro u 2015. godine u dobi od 66 godina. Slavu je stekao humorističnom znanstvenom fantastikom i pričama o Discwordu.

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Newsletter

Prijava na newsletter

* obavezno polje

Molimo odaberite sve načine na koje želite primati obavijesti od Oruzarnice:

U bilo kojem trenutku možete otkazati pretplatu klikom na vezu u podnožju naših obavijesti. Za informacije o uvjetima privatnosti posjetite našu web stranicu.

Kao platformu za marketing koristimo MailChimp. Klikom na gumb prijava, potvrđujete da će vaši podaci biti preneseni na MailChimp za obradu. Saznajte više o postupcima privatnosti korisnika usluge MailChimp here.