Vodič za kupnju mačeva, što je hamon?

Na 24 Siječanj 2016.

U ovome tekstu govoriti ćemo o još jednom pojmu kojeg možete naći čitajući specifikaciju mača kojeg želite kupiti online. Sama ta natuknica u opisu mača trebala bi značiti da se radi o dobrom proizvodu i da je mač toplinski obrađen. Naravno, ne može se biti 100% siguran prilikom online kupnje da se uistinu radi o hamon sječivu. Određeni rizik uvijek postoji. Jedina sigurnost je da kupujete od provjerenog proizvođača. Naime, hamon na japanski znači uzorak oštrice, a u tehnologiji izrade mačeva označava vizualni efekt koji se pojavi na oštrici nakon procesa toplinske obrade (kaljenja), odnosno otvrdnjavanja oštrice. Odnosno, kako japanski mačevi, katane imaju tvrđu oštricu od leđa mača, taj otiska pojavi se na zoni oštrice koja je procesom toplinske obrade otvrđena. Takve oštrice nazivaju se diferencijalno otvrđene. Za primjer, HRC vrijednost (tvrdoća po Rockwellu) na leđima mača iznosi HRC 40, a sječivo HRC 58.

Complex Gunome Hamon Early Muromachi Period Tomotsugu

Razlika u tvrdoći postiže se glinom koja se nanosi na oštricu prilikom procesa hlađenja. Onaj dio sječiva koji je bez gline ili sa manje gline od ostatka, hladiti će se brže i time se dobiva veća tvrdoća, ali samim time i veća krhkost. Dok onaj dio sječiva sa više gline se hladi sporije i time se dobiva manja tvrdoća i veća elastičnost.

Znači, hamon ocrtava liniju koja označava i razdvaja te dvije zone različitih karakteristika na sječivu.

Osim što su takve oštrice skuplje jer je sami proces toplinske obrade kompliciraniji i odaje dokaz da je mač diferencijalno kaljen, tu je još i estetski moment, a mač dobiva na umjetničkoj vrijednosti, naročito ako se pritom radi o složenijim obrascima linija. Takva obrada je vrlo popularna kod kolekcionara i ljubitelja mačeva.

Gunome Wavy Hamon Example

Lažni hamon!

Bez sumnje hamon daje maču dodatnu ljepotu, ali moramo biti fer i istaknuti da nema garancije da je mač bolje kvalitete ako ima istaknuti hamon, niti je mač manje funkcionalan ako nema hamon. U mnogim slučajevima prodavatelji koriste lažni hamon, predstavljen kao pravi, kako bi maču lošije kvalitete podigli cijenu. Nikako nije preporučljivo slijepo tražiti hamon prilikom odabira maču kojeg želite kupiti kao garanciju kvalitete, jer su danas mnoge moderne katane su izrađene od temeljito otvrđenog čelika (monosteel), ili od čelika sa otvrđenom jezgrom tako da je diferencijalno kaljenje suvišno, ali ne i nepoželjno radi vizualnog efekta.

Osim toga, diferencijalno kaljena oštrica može i ne pokazivati hamon. Ovisno o tome koliko je polirana. Odnosno vidljivost hamona ovisi o razini poliranja oštrice.

Stoga, ako se odlučite na kupnju mača sa diferencijalno kaljenom oštricom, imajte na umu da je internet prepun mačeva sa lažnim hamonima i da je razliku, naročito online na daljinu i bez mikroskopa teško otkriti. Cijena hamon mačeva varira od 250 USD pa do 300 USD pa naviše bez poštarine i treba biti oprezan da se ne izdvoji toliki novac za proizvod koji je lažno opisan.

Za razliku od pravog hamona koji se postiže nanošenjem sloja gline na oštricu u procesu hlađenja, lažni hamoni se postižu kemijskim procesima ili brušenjem žičanim četkama i slično. Za prepoznati pravi hamon od lažnoga potrebno je uspoređivati iz blizine lažne i prave hamon oštrice i otkrivati razlike dok se s vremenom ne postane dovoljno iskusan. A to je gotovo nemoguće jer za to nemamo baš prilika u online kupnji. Druga preostala opcija je da pronađete provjerenog dobavljača.

Hitatsura Hamon by Sadatsugu from Echizen Province in the Edo Period

Sudare ba Hamon by Tango no Kami Fujiwara Kanemichi Edo Period Wakizashi

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Newsletter

Prijava na newsletter

* obavezno polje

Molimo odaberite sve načine na koje želite primati obavijesti od Oruzarnice:

U bilo kojem trenutku možete otkazati pretplatu klikom na vezu u podnožju naših obavijesti. Za informacije o uvjetima privatnosti posjetite našu web stranicu.

Kao platformu za marketing koristimo MailChimp. Klikom na gumb prijava, potvrđujete da će vaši podaci biti preneseni na MailChimp za obradu. Saznajte više o postupcima privatnosti korisnika usluge MailChimp here.