10+1 najboljih filmskih mačeva

Na 29 Travanj 2016.

Povijesni spektakli, fantasy, SF, akcija. Za oko će nam sigurno biti ugodno ako naši junaci u filmovima barataju atraktivnim mačevima. U pojedinim filmovima nemaju neku posebnu ulogu, dok su u drugim vrlo važna karika koja ga spaja sa glumcem. Koji su od tih mačeva najdojmljiviji u rukama glavnih junaka stvar je osobnog stava. Negdje je režija uspjela pogoditi tu magičnu nit, a ponegdje nije bilo uspjeha. Kako bilo da bilo, u nastavku je moja top lista 10 + 1 najuspješnijih filmskih mačeva.

10 + 1. Star Wars; Svjetlosni mač

Light sabre

O Ratovima zvijezda više-manje znamo sve, a svjetlosni mačevi su sigurno među najcool filmskim oružjem općenito. Kako su bez konkurencije u ovoj maloj osobnoj top listi naspram običnih smrtnika od čelika, te mjestom i vremenom radnje, stavljam ih na posljednje 10+1 mjesto.

U rukama ratnika Jedia i Sitha koji koriste silu uistinu su ludo i zabavno filmsko oružje. Odbijaju laserske metke, režu metal, a prilikom zamaha čuje se fascinantni zvuk. Mač se sastoji od plazmene oštrice koju napaja kyber kristal i obično izlazi iz metalne drške. U početku je izgled bio jednostavan, drška iz koje izvire svjetlosna oštrica, ali kako je serijal napredovao tako danas imamo vrlo atraktivne izvedbe poput onog kojeg ima Kylo Ren ili onog koji ima oštricu na svakoj strani drške.

10. Excalibur; Excalibur

king arthur excalibur

Excalibur, slavni mač kralja Arthura je vjerujem najpoznatiji filmski mač još i danas. Postoje mnoge verzije legende o Arthuru i vitezovima okruglog stola. Maču se pripisuju magične moči koje su povezane sa suverenitetom Velike  Britanije. Priča uglavnom govori o maču u kamenu kojeg je jedio mogao izvući Arthur, što je bio dokaz njegove kraljevske loze. Postoje još neke ranije verzije koje govore da je mač dobio od Dame iz jezera. Također, spominje se de se Arthur želio riješiti mača bacivši ga u jezero. Nakon svakog pokušaja ruka se uzdizala iz jezera i vračala mač Arthuru. Tu on shvati da je mač njegova sudbina. Danas povjesničari još imaju debate tko je ustvari bio Arthur i koje je točno vremenu živio.

9. Claymore; Bravehart

Bravehart Claymore

Claymore je veliki škotski mač koji se koristio u graničnim borbama protiv Engleza. Tu se ne radim o maču profinjene tehnike i elegantnih poteza, već o snažnom oružju za razbijanje masa i sječenje udova. Zanimljivo je da jedino Mel Gipson u filmu koristi claymore koji radi njegovog niskog rasta izgleda pomalo smiješno. No, to govori i o karakteru Williama Walllacea koji je bio običan čovjek u borbi za slobodu, a ne nekakav super junak. Tu je još jedna filmska bedastoća, odnosno William Wallace je živio nekoliko stoljeća prije pojave prvih claymore mačeva, ali koga briga, na filmu je sve dozvoljeno.

8. Hattori Hanzo mač; Kill Bill

Hatori Hanzo sword

Osveta slatka osveta. Hattori Hanzo je majstor izrade mačeva, ali zbog osjećaja krivnje što je izrađivao oružja za ubijanje preko dvadeset godina nije se bavio izrađivanjem mačeva. Promjenio je biznis i postao vlasnik sushi trgovine. Beatrix (Uma Thurman) zatraži od Hattori Hanzoa da joj napravi najbolji mogući mač kako bi se obračunala sa njegovim bivšim studentom.

Kada je Bill pitao Beatrix od kuda joj tako dobar mač, bilo je dovoljno da spomene njegovo ime, što govori koliko je Hanzo bio nezadovoljan njegovim nečasnim radnjama. Ma znate već priču.

7. Daywalker mač; Blade

daywakler sword

Povratak u kasne 90-te kada je pojava Bladea bila prilično cool. Imao je crni kožni kaput, sunčane naočale i znao je Kung Fu. Na nesreću Bladea, paralelno se pojavio i Matrix i bacio ga u drugi plan i od njegovih fora napravio klišeje iako Wesley Snipes puno bolje barata i izgleda u borilačkim scenama od ljepuškastog Keanu Reevesa. Također, nitko ne može prigovoriti Bladeovom maču. Jednostavan je, elegantan, funkcionalan i naravno smrtonosan. Ravna oštrica, sa sječivom na obje strane daje maču veliki svestranost u borbi protiv vampira. Čak se i u dršci nalazi nekakav uređaj protiv krađe. Ludo!

6. Dragon Head Katana; Highlander

Dragon head katana

Što reći o ovome filmu osim da je više katastrofa nego dobar. Fantasy priča koja govori o grupi besmrtnika koja ima samo jednu svrhu, pobiti se međusobno mačevima. Tako da ostane samo jedan. Bilo je davno kada sam gledao film tamo negdje u 80'tim i ne sjećam se previše detalja, ali mač Connora Macloeda (Christopher Lambert)  je ostao u sjećanju.

Radi se u prekrasnoj katani čija je drška izrađena od slonovače i izrezbarena u glavu zmaja. Mač je ranije pripadao Connorovom učitelju Ramirezu, koji je također bio besmrtan. Međutim, Ramirez je izgubio glava, a mač nasljeđuje Connor. Da stvar bude začinjenija, mač je izrađen posebno i tajnom tehnikom starom 500 godina, što mač čini vrlo posebnim i dragocjenim. Višestoljetna povijest mača i dugi životi besmrtnika uistinu odgovaraju filmu.

5. Green Destiny; Tigar i Zmaj

Michelle Yeoh Crouching Tiger Hidden DragonGreen Destiny sword

Dugo se čekao dobar film Wuxai žanra i kada se pojavio Tigar i Zmaj sa pravom je zasjeo na visoko rangirano mjesto. Čak i sada kada se prašina slegla sa pravom se može reći da je film postavio visoki standard žanra.

U film imamo priliku vidjeti prekrasan i elegantan kineski mač. Zelenu sudbinu, koju bi izgledom mogli opisati kao Tai Chi mač jian koji su bili vrlo popularni među Wu Dang ratnicima. Mač je toliko lijepo ukrašen da bi mogao završiti i na prvom mjestu najljepših mačeva u filmskoj industriji. Drška od žada, izrezbarena oštrica, zlatni detalji. Što reći nego lijep i smrtonosan. Možda malo previse kičast.

4. Sword of the Witch King; Gospodar prstenova; Povratak kralja

WitchKing sword

Nisam siguran tko je ovdje više opakiji, sami Witch King ili njegov mač, ali sigurno je kada se oni spoje dobije se jedan od najdojmljivijih filmskih prikaza svih vremena. Witch King uistinu izgleda fenomenalno i jednostavno se ne možemo zasititi njegove pojave. Na žalost, u trilogiji Gospodara prstenova viđamo ga rijetko, ali na kraju Povratka kralja uviđamo da je njegov mač u stvari vatreni mač. Uistinu opako. Opet na žalost, vatreni mač nismo vidjeli u akciji, da jesmo svakako bi bio bliže broju 1.

3. Atlantian Sword; Conan

Atlantina sword Conan

Kraljevski mač namijenjen da osvaja, ubija i vlada. Koristi se sa dvije ruke,veliki je, masivan,  lijepo ukrašen i u rukama normalne osobe izgledao bi smiješno, ali u rukama Arnolda Schwarzeneggera izgleda taman. Osobno, Atlantian je pravi primjerak fantasy mača i odlično se uklopio u brutalnu Hyboriu. Vjerujem da bi sam Robert E. Howard bio zadovoljan.

2. Orcrist; Hobbit

Orcrist

Vau, ne znam što je više dojmljivije, sami mač ili njegova povijest. Izrađen je u davno izgubljenom Vilenjačkom kraljevstvu Gondolin. Orcrist ili u prijevodu sa vilenjačkog sjekač goblina, je uistinu legendaran mač dobro poznat i hvaljen među mudracima Međuzemlja i zastrašujući među neprijateljima.

Nakon što je stoljećima bio izgubljen, Thorin Hrastoštit ga je našao u trolovoj pećini. Patuljak koji je po prirodi svoje rase dobro u pućen u kovanje finih oružja, odmah je primijetio njegovu kvalitetu, ali tek je od Elronda, gospodara Rivendella saznao njegovu prestižnu povijest.

1. Spartanski mač; 300

Spartan sword

Ovaj mač nema neko posebno ime u filmu i po izgledu trebao bi biti izvedba grčke falcate. Nema niti pozadinsku priču koja bi ga posebno istaknula, ali u rukama kao od stijene odvaljenih Spartanaca on izgleda ludo moćno i dominantno. Vjerujem da ne postoji muškarac kojega nisu fascinirali hrabri ratnici koji se suprotstavljaju daleko brojčano nadmoćnom neprijatelju. Danas je Sparta i bitka kod Termopila postala drugo ima za hrabrost, junaštvo, borbu, čast, odanost, požrtvovnost, domoljublje i nama muškima je dodatna injekcija testosterona. Dovoljan razlog da mač bude na prvom mjestu.

Ako sam neki mač izostavio.....molim vas javite.

Komentari   

 
0 #2 Seminola 2017-07-06 19:02
Da, svakako je trebao biti na listi. Moja isprika!
Citat
 
 
0 #1 Bobo 2017-06-21 12:36
Valerijski mač, Game of thrones
Citat
 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Newsletter

Prijava na newsletter

* obavezno polje

Molimo odaberite sve načine na koje želite primati obavijesti od Oruzarnice:

U bilo kojem trenutku možete otkazati pretplatu klikom na vezu u podnožju naših obavijesti. Za informacije o uvjetima privatnosti posjetite našu web stranicu.

Kao platformu za marketing koristimo MailChimp. Klikom na gumb prijava, potvrđujete da će vaši podaci biti preneseni na MailChimp za obradu. Saznajte više o postupcima privatnosti korisnika usluge MailChimp here.