Mačevi Igre prijestolja

Na 11 Veljača 2018.

Dok čekamo rasplet Igre prijestolja i finalnu sezonu, teško da mogu napisati nešto novo i neotkriveno o omiljenoj nam seriji. Članci, spoileri, teorije, mogući raspleti, pršte na sve strane. Možda najbolje da se fokusiram na mačeve u seriji koji su ujedno i osnovna tema Oružarnice. Odmah ćemo primijetiti da nisu samo likovi detaljno razrađeni u ovome epskom djelu, već i njihova oružja dobila su veliku pažnju pisca Georga R.R. Martina. Evo najpoznatijih...

Igra prijestolja Led

Izvor: HBO

1. Ice (Led)

Led je veliki mač izrađen od Valyrianovog čelika i nasljeđe je kuće Stark. Koristio se u ratovima i svečanostima gospodara Oštrozimlja. U posjedu kuće Stark nalazi se generacijama i generacijama i čuvao se u ogrtaču izrađenom od vučjeg krzna. Nakon što je kralj Joffrey Baratheon dao pogubiti Eddarda Starka zbog navodne izdaje, Led završava kao trofej u kući Lannister. Tywin Lannister ga je dao rastaliti i nastaju dva nova mača - Widow's Wail i Oathkeeper. Dok Widiw's wail ostaje kod Lannistera, Oathkeeper se vratio u službu kuće Stark kao oružje Brienne od Tartha. Led dobiva status mača pretka i zamijenjen je Dugom pandžom (Longclaw), nekadašnjim oružjem kuće Mormont.

Igra prijestolja Igla

Izvor: HBO

2. Needle (Igla)

Igla je tanki mač Arye Stark, a dobila ga je od Jona Snowa. Iglu je izradio Mikken, kovač u Oštrozimlju. Mač je prikladan za Aryevu sitniju građu, za razliku od teških viteških mačeva koji djevojačkoj konstituciji nikako ne bi odgovarali. Aryi i igli više odgovara stilsko, elegantno, tehnički dotjerano mačevanje koje je popularno na Braavosu i drugim slobodnim gradovima. U takvom mačevanju naglasak je na brzinu, agilnost što omogućuje lagani mač za ubodne napade. Važno je napomenuti da Igla nije rapir, iako mu je slična po mačevalačkoj tehnici, već maleni ubodni mač.

Igra prijestolja Oathkeeper

Izvor: HBO

3. Oathkeeper

Kako smo već gore spomenuli, Oathkeeper je nastao nakon što je Tywin Lannister dao rastaliti Led, mač kuće Stark. Mač je predan Jaimeiu Lannisteru s ciljem da postane nasljedstvo kuće Lannister. Ali Jaime je mač darovao Briennei od Tartha uz zadatak spašavanja Sanse Stark. Znajući da je Oathkeeper napravljen taljenjem Leda, mačem Neda Starka, Jaime je vjerovao da će on pomoći da zaštititi Nedovu stariju kćerku. Brienne je prvi puta koristila Oathkeeper u dvoboju protiv Sandora Cleganea i pobijedila.

Igra prijestolja widows wail

Izvor: HBO

4. Widow's wail

Widow's wail je drugi mač koji je nastao nakon što je Led rastaljen. Tywin Lannister darovao ga je svom unuku Joffreyu Baratheonu na dan vjenčanja. Kako su oba mača, Oathkeeper i Widow's wail nastali taljenjem Leda, oštrice su im od Valyrianovog čelika. Nakon Joffreyeve smrti, mač je pripao njegovom mlađem bratu Tommenu Baratheonu koji izborom ili savjetom, nikad nije prihvatio mač jer je simbolizirao Joffreyevu okrutnost, iako niti jedan zločin nije počinjen tim mačem. U sedmoj sezoni nakon što su Lannisteri zauzeli Visovrt, Jaime je nosio Widdow's wail i kada ga je Olenna Tyrell pitala hoće li ga njime ubiti, Jaime joj je ponudio otrov. Nakon što je popila otrov, priznala je da je ona otrovala Joffreya. Kasnije Widow's wail smo vidjeli u rukama Jaimea i borbi protiv Dothraka.

Igra prijestolja heartsbane

Izvor: HBO

5. Heartsbane

Randyll Tarly govori Gilly, kada je Samwell došao kod roditelja i predstavio Gilly.

„Vidiš taj mač, zove se Heartsbane, već je 500 godina u našoj obitelji, Valyrianov čelik. Samo ih je nekolicina ostala na svijetu i trebao je pripasti mom prvorođenom sinu kada je umrem. NJEMU. Ali on nikada neće dobiti taj mač.“

Kasnije te večeri Samwell krade mač i napušta Horn Hill zajedno sa Gilly i njezinom bebom i kreće prema Citateli namjeravajući koristiti mač u svojoj studiji o Valyrianovom čeliku. Poslije smrti njegova oca i brata, mač s pravom pripada Samwellu.

valyrian čelik bodež

Izvor: HBO

6. Catspaw, bodež od Valyrianovog čelika

Bodež se prvi puta pojavljuje u rukama ubojice koji je poslan da ubije Brana Starka dok je ležao u komi nakon pada s kule u Oštrozimlju. Nakon neuspjelog atentata Catelyn pokazuje bodež Meštru Luwinu, Seru Rodriku, Robb Starku i Theonu Greyjoyu, gdje zaključuju da je bodež izrađen od Valyrianovog čelika i drškom od zmajeve kosti. Bodež završava kod Petyra Baelisha koji pak kasnije daje bodež upravo Branu Starku koji je postao trooka vrana. Kako Bran nije sposoban za borbu, bodež daje sestri Aryi u prisutnosti Sanse. Sansa sugerira da Maloprsti nikad ne daje ništa besplatno i da sigurno postoji skriveni motiv za to. Zatim Arya koristi bodež prilikom sparinga protiv Brienne od Tartha. Tijekom suđenja Petyru Baelishu za izdaju zaključeno je da je upravo on unajmio ubojicu i dao mu bodež da ubije Brana. Aryia ubija Baelisha upravo tim bodežom.

Igra prijestolja Dawn

Izvor: HBO

7. Dawn (Zora)

Dawn je mač u nasljedstvu kuće Dayne, a Ser Arthur Dayne posjedovao je mač tijekom vladavine Ludog kralja.

U viziji koju je doživio kao trooka vrana Bran Stark vidi Ser Arthura Daynea kako drži Dawn zajedno s još jednim mačem u drugoj ruci dok se bori protiv Neda Starka, Howlanda Reeda i njihove pratnje. Dayne je ubio većinu protivnika, ranio Howlanda Reeda, te na kraju razoružao Neda Starka. U trenutku kada ga je trebao dokrajčiti, Howland Reed ga je ipak ranjen uspio probosti kroz stražnji dio vrata. Ned zatim uzima Dawn i ubija smrtno ranjenog viteza njegovom vlastitom oštricom.

U nastavku vizije, Ned se uspinje stubama „Kule Sreće“ još prekriven krvlju Arthura Daynea i te dolazi do kreveta gdje leži njegova sestra Lyanna Star. Mač odloži pored kreveta i klekne......

 Igra prijestolja Lightbringer

Izvor: HBO

8. Lightbringer

U sedmoj sezoni vidjeli smo Berica Dondarriona kako se služi vatrenim mačem i sada se postavlja pitanje da li je to pravi Lightbringer ili kakve veze ima sa Lightbringerom. Naime, vatreni mač je ključni dio priče o Azor Ahaiu, mitskoj osobi za koju legenda kaže da će se ponovno roditi i spasiti svijet od mraka. Do sada u seriji Azor Ahai nije spomenut imenom, ali u knjigama se spominje „The One (Prince) who was promised“. Prema teorijama „Princ koji je obećan“ mogao bi biti reinkarnacija Azor Ahaia. Proročanstvo glasi; „ U zastrašujućim vremenima ratnik će iz vatre izvući plamteći mač i taj mač bit će Lightbringer, a tama će pobjeći pred njime. U knjigama Azor Ahaia je iskovao Lightbringera prije više tisuća godina kako bi porazio „Velikog Drugog“ bijelog hodača. Da bi maču podario snagu morao ga je zabiti u srce svoje žive žene.

Postoji mala nejasnoća jer se Lightbringer nazivao i Stannisov mač. Tome je zaslužna Melisandre nazivajući mač Lightbringer kojeg je Stannis izvukao iz vatre nastale spaljivanjem kipova Sedmorice, misleći da je upravo on „Princ koji je obećan.“ Nakon smrti Stannisa i porazom od Ramsaya Boltona nije poznato što se dogodilo s mačem i da li je uistinu završio kod Ramsaya. U međuvremenu, vidjeli smo Berica Dondarriona kako koristi vatreni mač. Ne zna se da li je to Lightbringer i da li je Beric zapravo Azor Ahaia ili je koristi magiju da zapali mač.

jeor gives jon longclaw

Izvor: HBO

9. Longclaw (Duga pandža)

Longclaw je mač izrađen od valirijanskog čelika i bio je nasljeđe Kuće Mormont kroz pet stoljeća. Kada se Jeor Mormont povukao s mjesta zapovjednika Noćne straže, mač je predao svome sinu nasljedniku Jorahu Mormontu. Jorah Mormont odlazi u progonstvo i napušta mač kojeg vraćaju natrag na zid u ruke Jeora Mormonta. Godinu dana poslije Jeor predaje mač Jonu Snowu kao nagradu što mu je spasio život. Prije predaje mača, zamijenio je vrh drške na kojoj se nalazio medvjed, zaštitni znak Kuće Mormont, sa strahovukom, znakom Kuće Stark. Sada kada je Jon postao novi Kralj na Sjeveru, teorija je da će Longclaw postati novo nasljedstvo Kuće Stark nakon što je Led rastaljen.

Izvori:

https://www.shortlist.com/entertainment/tv/who-has-valyrian-steel-game-of-thrones/72720

https://www.popsugar.com.au/celebrity/Who-Has-Valyrian-Steel-Sword-Game-Thrones-43853554#photo-43853553

https://heavy.com/entertainment/2017/08/game-of-thrones-what-does-beric-flaming-sword-on-fire-mean-significance-lightbringer/

Komentari   

 
+1 #1 MelaniT 2018-07-12 12:57
Serija koja zaokuplja nasu paznju vec godinama nece lagano otici s malih ekrana. Glavni i odgovorni u kuci HBO poceli su davati izjave o posljednjoj sezoni 'Igre prijestolja', a uz te odgovore potkrale su im se i izjave o novim serijama.
Citat
 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Newsletter

Prijava na newsletter

* obavezno polje

Molimo odaberite sve načine na koje želite primati obavijesti od Oruzarnice:

U bilo kojem trenutku možete otkazati pretplatu klikom na vezu u podnožju naših obavijesti. Za informacije o uvjetima privatnosti posjetite našu web stranicu.

Kao platformu za marketing koristimo MailChimp. Klikom na gumb prijava, potvrđujete da će vaši podaci biti preneseni na MailChimp za obradu. Saznajte više o postupcima privatnosti korisnika usluge MailChimp here.