Srednjovjekovni strijelac protiv mačevaoca, kome dajte prednost?

Na 22 Srpanj 2018.

Mnogima je, baš kao i meni zabavno zamisliti dvoboj dva različita tipa ratnika iz antičkog ili srednjovjekovnog doba ili čak cijelih vojski i analizirati njihove karakteristike kao bi predvidjeli mogućeg pobjednika. Na primjer, zamislite dvoboj srednjovjekovnog strijelca i mačevaoca, kome bi dali prednost? Na prvu teško je reći i odgovor bi se trebao naći u opremi. Ako bi se susreli licem u lice na bojnom polju, mačevalac bi vjerovano bio opremljen štitom i ako pritom ima solidnu kacigu kao na slikama dole, bio bi relativno siguran od strijelčevih dalekometnih projektila.

srednjovjekovni štitovi

srednjovjekovna kaciga 14 stoljece

Čak i prosječni srednjovjekovni vojnici imali su pristojnu zaštitu od strijela. Osim štita i kacige, tu je još bila i žičana košulja koja je spašavala život od izravnog pogotka strijele. Ako bi protivnik strijelcu bio vitez, na njegovom tijelu bi se našlo kvalitetnijeg oklopa i kaciga s vizirom. U tome slučaju prednost je na strani mačevaoca. Međutim, ako je mačevalac neoklopljen i naoružan samo mačem situacija se mijenja, ali se postavlja pitanje koliko je udaljen strijelac. Ako je udaljen dva metra, mačevalac će pobijediti svaki puta. Već s prvim udarcem može ga onesposobiti, a s drugim dokrajčiti. Sa srednjovjekovnim lukovima bilo je prilično teško ciljati. Čak i ako je strijelac dovoljno daleko, a mačevalac naoružan samo mačem, agilni mačevalac ne bi bio bez šansi za pobjedu. Za razliku od hollywoodskih filmova jedan strijelac i nije baš učinkovita prijetnja. Njihova snaga ležala je u masovnosti i rijetko biste mogli vidjeti jednog strijelca. U grupi, radije su bili fokusirani na brzo ispaljivanje strijela nego na preciznost i tada su luk i strijela bili zastrašujuće oružje. Razlog tome je što strijela nema snagu metka da brzo obori neprijatelja i često je bilo potrebno više strijela da sruše oklopljenog pješaka. Opet za razliku od hollywoodskih filmova gdje junaci tipa Legolas ili Robin Hood svaki put pogađaju u grlo protivnika.

strijelci

Dobar jaki srednjovjekovni strijelac mogao je odapeti 10 do 20 strijela u minuti i to je dovoljno vremena da se mačevalac približi. Prilično je teško pogoditi pokretnu metu, a trenutak odapinjanja strijele može se uočiti. To bi trebalo biti dovoljno vremena da se mačevalac približi. Opremljen štitom i kacigom, vjerojatno bi jurnuo ravno naprijed na strijelca.

strijelac na konju

S druge strane, ako je strijelac na konju vjerojatno bih svoj novac stavio na pobjedu strijelca jer u toj situaciji mačevalac ne može ništa učiniti osim skrivanja i izbjegavanja strijela u nadi da će strijelac ostati bez municije.

Ukupno gledajući, mačevaoci su kroz povijest učinili sve kako bi se što bolje zaštitili od strijela i kako bi se mogli što prije približiti strijelcima. A strijelci su imali zaštitu distance i prve redove oklopljenih suboraca. Ako bi neprijatelj probio formaciju, strijelci bi postali vrlo laki plijen konjice.

Što vi mislite, tko je u prednosti?

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Newsletter

Prijava na newsletter

* obavezno polje

Molimo odaberite sve načine na koje želite primati obavijesti od Oruzarnice:

U bilo kojem trenutku možete otkazati pretplatu klikom na vezu u podnožju naših obavijesti. Za informacije o uvjetima privatnosti posjetite našu web stranicu.

Kao platformu za marketing koristimo MailChimp. Klikom na gumb prijava, potvrđujete da će vaši podaci biti preneseni na MailChimp za obradu. Saznajte više o postupcima privatnosti korisnika usluge MailChimp here.