Svako selo ima svog zmaja, drugi dio

Na 20 Studeni 2018.

Među svim legendarnim zvijerima, zmajevi su zauzeli posebno mjesto u mitologiji mnogih naroda, te u današnjoj popularnoj kulturi. Mnoge mitske tradicije razvile su se i evoluirale bez velikog utjecaja jedan na drugu, a zmajevi su igrali svoje važne uloge kao bogovi, demoni, zvijeri, čak i nacionalističke personifikacije. Za primjer, u nastavku su deset zmajeva iz kultura diljem svijeta.

10. Vritra (India)

Vritra

Vritra je bila Asura, duh koji traži moć i dominaciju, a prikazan je kao masivni zmajski entitet. Spominje se u drevnim Arijskim Vendskim tekstovima kao glavni protivnik Indre (kralja Devasa ili polu bogova). Također je poznat pod vedskim imenom Ahi što bi se moglo prevesti kao “zmija”. Vritra je bio personifikacija suša u sukobu s brojnim rijekama i vodenim tijelima. S druge strane Indra je bio bog oluja i kiša pa je njihovo neprijateljstvo vrlo očito u starim književnim djelima. Indra je uspješno uništilo 99 utvrda zvijeri i na posljetku ubila i samog zmaja tako što mu je slomila čeljust. Snagu za taj pothvat je dobio iz čarobnog pica “Soma”. Taj herojski pothvat je rezultirao slobodom tekućih rijeka.

9. Stoor Worm (Škotska)

stoor worm

Stoor crv ili Mester Stoor crv ili gospodar Stoor crv je zlo čudovište iz Orkadske mitologije. Mitologije koja dolazi s Orkneyovih otoka sjeverno od Škotske. Čudovište je bilo sposobno izazvati kugu i druge pošasti na životinje i biljke. Bilo je proždrljivo i odabralo bi sedam žrtava iz obližnjih naselja za tjedni obrok. Jedna od mitskih priča govori o malom dječaku Assipattleu koji je ubio zmaja tako što je svojim brodom ušao u trbuh I spalio mu jetru. Međutim, mnogi stručnjaci za mitologiju vjeruju da priča o čudovišnom zmaju s Orkneyovih otoka ne završava ovdje već da je on samo verzija poznatog Jormungandra, svjetske zmije iz norveške mitologije koju je ubio moćni Thor tijekom Ragnaroka.

8. Kukulkan (Mezoamerika)

kukulkan

Također poznat i kao Quetzalcoatl ili “pernata zmija”. Štovali su ga Azteci, Maje i Tolteki. Imao je višestruku ulogu, a bio je štovan kao bog stvaranja, jutarnje i večernje zvijezde, zaštitnik majstora obrtnika, proizvođač kiše, puhač vjetra i kontrolor vatre.

7. Kur (Sumerija)

Kur skupltura

Kur se smatra prvim zmajem u golemoj književnoj mreži mitske tradicije Sumerana. Opisan je kao da živi u praznini iznad zemlje i ispod prvotnih mora. Entitet je doista monstruozni i povezan je sa sumeranskim konceptom podzemlja. Zmaj je jednom oteo božicu Ereškigal tako što ju je odveo u svoj svijet. Zadaća spašavanja božice pripala je junaku zvanom Enki, i on je uspješno obavio zadatak i ubio zmaja. Taj mit služi kako prolog u poznatom epu o Gilgamešu. Zanimljivo je da je čin ubijanja zmaja uobičajeni dio ponavljan u kasnijim babilonskim tradicijama, koje su možda pronašle svoje paralele u priči.

6. Phyton (Grčka)

Apollo killing python

Phyton je prikazan kako zmaj zemlje koji je izašao iz slame u Delphiju. Drugi izvori govore da je ženski entitet potomak Gaia, božice zemlje. Opisana je kao humongozna i da se protezala po cijelom proročanskom mjestu Delphiju – očito štiteći majku. Bila je jedna od kućnih ljubimaca Here, Zeusove supruge koja joj je dala privilegiju da nanese štetu obližnjim naseljima, a ne bude kažnjena. Ipak, na kraju ju je ubio olimpski bog Apollo, bog svijetla i sunca lukom i strijelom. Također je preuzeo Delphi i obnovio ga prema vlastitoj želji.

5. Abrasax (Persia)

Abrasax

Abrasax (ili Abraxas) je dobro poznat pojam u gnostičkim tradicijama gdje se entitet smatra velikim “Archonom” ili bogom. To daje etimološki smisao jer se Abrasax u staro grčkom prevodi kao vrhovno biće. Ime Abrasax se sastoji od sedam slova što označava sedam primarnih planeta. Izvan gnostičke tradicije, moguće da je Abrasax imao podrijetlo u perzijskim mitovima. Prema brojnim izvorima entitet je bio percipiran kao demon (za razliku od gnostičkih bogova), a opisan je kao hibrid između zmaja i zmije, ali s pijetlovom glavom.

4. Akhekh (Egipat)

Akhekh

Akhekhu je opisan kao zvijer s dugim zmijolikom tijelom i četiri noge. Živjelo je u udaljenim područjima egipatske zemlje, uglavnom u pustinjskim područjima izvan plodne doline Nila. Vrlo moguće da su priče o Akhekhu inspirirale legend o grifonima u Europi. Ta evolucija folklornih tradicija može se vidjeti u kasnijim prikazima Akhekhua gdje ima dugačko tijelo nalik na antilopino i pticoliku glavu.

3. Drakon Kholkikos (Kolhida ili Gruzija)

the colchian dragon by adrian chesterman

Ako je legenda o Jazonu i Argonautima bila pustolovina, Drakon Kholkikos (ili Colchian Dragon) bilo bi glavni “boss” koji je čuvao Zlatnu runu – koja se nalazila na svetom groblju u Kholkhisu, odnosno u današnjoj središnjoj Gruziji. Zmaj je opisan s krijestom, s tri jezika i čarobnim zubom. Postoje više verzija kako je zmaj ubijen. Najraširenija je da ga je ubio junak Jazon, druga verzija govori da ga je vještica Madea uspavala svojom magijom. Postoji i treća verzija u kojoj pjevač Orfej mami zmaja očaravajućom glazbom.

2. Druk (Butan)

druk

Druk ili “zmaj grom” je nacionalna personifikacija butanske kulture, mitologije i monarhije. Možemo ga naći na butanskoj nacionalnoj zastavi i himni (Druk tsendhen). Čak se ta himalajska država sama sebe naziva zemlja zmaja. Nadahnuto zmajem, dobivaju se društvene titule poput Druk Gyalpo. Štoviše, na izborima 2008. godine sve političke stranke nazvale su se “Druk party” kako bi privukle glasače.

1. Fafnir (Skandinavija)

Fafnir

Vjerojatno najpoznatiji zmaj od svih spomenutih na ovom popisu. Fafnir je prema raznim sagama čudnovato započeo svoj život kao patuljak. Bio je sin kralja patuljaka Hreidmara i bio je odgovoran za njegovo ubojstvo kako bi se dokopao bogatstva koje je izvorno ukradeno od bogova. Nakon što se vođen pohlepom dokopao blaga zadesilo ga prokletstvo Andvarijevog prstena koji se nalazio među plijenom. To je bio trik koji je postavio Loki. Prokletstvo ga je pretvorilo u moćnog zmaja s oklopnim ljuskama kojeg nije moglo probiti obično oružje. (Hobbit, Samug…?) Sve dok se nije pojavio Sigurd koji ga je ubio slomljenim mačem pronašavši slabu točku na trbuhu zvijeri.

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Newsletter

Prijava na newsletter

* obavezno polje

Molimo odaberite sve načine na koje želite primati obavijesti od Oruzarnice:

U bilo kojem trenutku možete otkazati pretplatu klikom na vezu u podnožju naših obavijesti. Za informacije o uvjetima privatnosti posjetite našu web stranicu.

Kao platformu za marketing koristimo MailChimp. Klikom na gumb prijava, potvrđujete da će vaši podaci biti preneseni na MailChimp za obradu. Saznajte više o postupcima privatnosti korisnika usluge MailChimp here.