Kako naoštriti džepni nož?

Na Utorak, 23 Srpanj 2019 17:05.

Za džepni nož kažemo daj je mali čarobnjak jer ima toliko široku namjenu, a posjedovati nož s tupom oštricom je kao pištolj bez metaka. Srećom, današnji visokotehnološki noževi izrađeni su od vrhunskih čelika koji mogu ostati oštri godinama. Naravno, ovisno kako i koliko se nož koristi i kojim je opterećenjima izložen. U nekom trenutku svaki nož će zahtijevati oštrenje, a na nama je odluka ako želimo održavati njegovu učinkovitost.

Kolekcionarske muke

Na Subota, 29 Lipanj 2019 05:09.

Mačeve sam odlučio sakupljati prije mnogo godina kada sam kupio prvi mač na eBayu i od tada je kroz moje ruke prošlo oko pedesetak mačeva. Trenutno ih imam sedam, a razloge zašto ih nemam trenutno više pokušat ću objasniti u nastavku kako bi znali što vas očekuje, ako sami želite izgraditi zbirku.

Osim što je problem sama nabava mačeva, ogroman problem su njihove dimenzije i teško ih je izložiti. Drugim riječima, teško im je naći prikladno mjesto jer su veliki i glomazni. Jedan veliki mač dominirat će cijelim prostorom i teško mu je pronaći prikladno mjesto, da se uklopi s ostalim “normalnim” ukrasima, slikam i slično. Također, da mu pozicija bude sigurna, ako imate djecu ili kućne ljubimce koji bi ga mogli srušiti.

Kako napraviti kolekciju noževa?

Na Četvrtak, 13 Lipanj 2019 19:48.

Bez obzira želite li sakupiti kolekciju noževa iz hobija ili želite započeti sa sakupljanjem kao temeljem za neku poslovnu aktivnost, prikupljanje noževa može biti vrlo zabavna i korisna aktivnost. Zbirke noževa donose na tisuće dolara na aukcijama ili web mjestima kao što je eBay. Za neke to je strast prema određenim vrstama noževa, a za druge ulaganje koje se može generirati generacijama.

Ali, ako ne znate od kuda započeti stvari se mogu vrlo lako zakomplicirati. Evo nekoliko savjeta za početnike kako bi lakše ušli u svijet kolekcionarstva i da se lakše lansirate u svijet ovog zanimljivog hobija.

Kratki vodič za ukrasne mačeve

Na Subota, 29 Rujan 2018 19:02.

Pod pojmom ornamentalnih mačeva, smatramo dekorativne replike, stvarnih ili fantasy mačeva. U šali pojedine vrste nazivamo zidne vješalice. Također, dekorativni mačevi su stariji ili noviji ceremonijalni mačevi. Ti mačevi nisu “battle ready” i nije mi svrha biti funkcionalni u demonstraciji sječenja ili probijanja, već isključivo da plijene pažnju svojim izgledom. Za razliku od “pravih” mačeva koji su izrađeni sa svrhom probijanja i rezanja ljudskog mesa, ornamentalni mačevi imaju drugu namjenu koja je glavnom ukrašavanje.
Iako je podjela prilično jasna, ona može biti i pomalo zbunjujuća jer se i ukrasni mačevi mogu protumačiti kao "pravi" jer ipak predstavljaju određenu dozu opasnosti.

Postoji izreka da ne postoje dva ista mača. To je možda istina, ali sada nećemo ići toliko duboko i sitničavo u njihovim razlikama već ih možemo jednostavno podijeliti prema namjeni.

Kako nositi katanu na leđima?

Na Utorak, 18 Rujan 2018 18:20.

Samurajska klasa je tradicionalno nosila katane na bokovima, odnosno udobno smještene za pojasnom. Bili su vrlo precizni u njenom nošenju i javnoj prezentaciji svojih vrijednih mačeva, te su katane samurajima bile i sastavni dio odjeće. U kojem položaju je bila postavljena za pojasnom, govorila je o određenim značenjima u životima samuraja i njihovim ritualima.

Jedini samurajski mač koji se nije nosio za pojasom, već na leđima je nondachi radi svoje veličine, odnosno bio je previše dug da bi bio prikladan u pojasu. Ujedno, nondachi su često koristili konjanici kojima je bilo lakše nositi ga na leđima u jahanju.

Kako odrediti vrijednost starog mača?

Na Ponedjeljak, 13 Kolovoz 2018 18:48.

Vrednovanje starinskih mačeva često ostavlja vlasnike u vječnoj potrazi za odgovorima, ili za odgovorima koje bi oni željeli čuti…

Da bi mogli odrediti realnu vrijednost starog mača, morate imati utemeljeni dokaz ili ideju o njegovom identitetu. Ako ste sigurni u njegovo porijeklo, onda svakako mač treba slati stručnjacima na procjenu. Ako sumnjate u njegovu originalnost, najbolje je krenuti od nekakve početne procjene.

Početna procjena je jednostavna inspekcija potencijalne vrijednosti mača od strane ljudi koji bi mogli barem nešto znati o tom maču. Na primjer, povjesničara, kovača, sakupljača mačeva i drugih koji imaju slične hobije i tako dalje.

Što trebate znati o filmskim mačevima?

Na Četvrtak, 09 Kolovoz 2018 18:31.

Mačevi iz filmova, ali i iz video igara oduvijek su bili na meti kolekcionara. Zamislite samo atraktivne primjerke iz Hobitta, Gospodara prstenova, Posljednjeg samuraja, pa sve do svjetlosnih mačeva Ratova zvijezda … tko ih ne bi želio imati.

Oni nas uče na jedan drugačiji, ali zabavan način, događajima iz povijesti i vrlo lako možemo naučiti o grčkim i rimskom ratovima, srednjovjekovnim križarskim pohodima, napadima Vikinga, bez da napamet bubamo lekcije iz povijesti.

Također, možemo lakše zamisliti fantasy svjetove vilenjaka, patuljaka, čarobnjaka, vještica i demona i uživati u njihovim avanturama.

Oh da, fantasy i filmski mačevi uistinu vam mogu zaluditi mašu.

A što kada dobijete mač s greškom?

Na Utorak, 06 Ožujak 2018 20:38.

Nakon dugog premišljanja odlučili ste se na kupnju mača, izbrojali novac i naručili ga putem internet. Nestrpljivo očekujete paket i kada stigne brže bolje otvarate pakiranje kako bi mač što prije smjestili na mjesto koje ste mu već ranije brižno pripremili. Na prvi pogled oduševljenju nema kraja, a onda malo bolje pogledate, a u p.m. Bijes i razočaranje preplave vam dušu i  tijelo. Mač ima oštećenje, manu ili nešto drugo nije onako kako bi trebalo biti.

Zašto ovaj tekst, zašto vam stavljam bubu u uho i prizivam zle duhove? Zato što se to jednostavno događa!

Pokažite svoj mač

Na Petak, 26 Siječanj 2018 23:01.

Mač je prekrasan ukras koji ne može biti nezapažen i tek kada mu damo „pravo“ mjesto u prostoru njegova raskoš dolazi do potpunog izražaja. Pojedini mačevi uistinu mogu biti cijenjeni umjetnički radovi, te zaslužuju da budu dobro izloženi, ne samo vlasniku, već i svim njegovim gostima. Ovisno o vrsti prostora imamo nekoliko načina kako izložiti mač. Može se izložiti na samostojećem stalku koji može biti horizontalan, vertikalan ili na zidnom stalku. Sve vrste stalaka dolaze u više oblika i veličina, i na njih se može smjestiti jedan ili više mačeva.

Na pojedine metode izlaganja mačeva može se potrošiti mnogo novaca, ali za početak ćemo se fokusirati na one jeftinije.

Obični stalci.

Najjeftiniji modeli mogu se nabaviti za stotinjak kuna u oglasima ili do 10 USD-a na eBayu. Mogu poslužiti svrsi i držat će mač, ali ako ih bolje pogledate vidi se da su loše kvalitete i nisu baš atraktivni. Moguće, kada stavite skupi mač na takav stalak da baš i nećete biti zadovoljni ukupnim dojmom. Skuplje, kvalitetnije i naravno atraktivnije stalke može se nabaviti za oko 25 USD pa nadalje. Izrađeni su od kvalitetnijeg drva, izrezbareni su, mogu imati drugačiji oblik, bolje su ofarbani i mogu biti ukrašeni medaljonima i slično. Na njima mač svakako bolje izgleda.

Mali trikovi za kupnju mačeva

Na Utorak, 19 Prosinac 2017 19:52.

Prije nego što bacim na temu, želja mi je podijeliti novu iskustvo koje sam imao priliku doživjeti prilikom kupnje novog mača preko eBay-a, i to od dobro poznatog prodavača. Napominjem „dobro poznatog“ prodavača u kojeg sam imao potpuno povjerenje i pokazalo se s pravom. Ide ovako, skupilo se nešto novaca u buđetu za „hobije“ , te sam odlučio kupiti dva mača koje već dulje vrijeme pikiram na eBayu. Obavio sam narudžbu i željno čekao obavijest od carine da je pošiljka stigla. Prošlo je nešto više od tri tjedna, te sam postao nestrpljiv i preplavio me onaj poznati osjećaj da nešto nije u redu. Provjerio sam tracking broj pošiljke, iako on daje neprecizne podatke i ostao zatečen statusom „package return to the sender“. Poslao sam poruku pošiljatelju i pitao ga što se kvragu događa, a odgovor je bio sljedeći;

Kako očistiti hrđu s mača

Na Nedjelja, 27 Studeni 2016 20:24.

Svi čelični predmeti, pa tako i čelični mačevi podložni su koroziji, odnosno stjecanju hrđe. Hrđa nastaje izlaganjem mača djelovanju kisika i vlage, zato je preporuka držati mač u okruženju koje ima niski postotak vlage. Budući da je nemoguće ukloniti ta dva elementa iz svakodnevnog života, mačevi zahtijevaju održavanje kako bi se spriječio nastanka hrđe. Ako ste iz nekog razloga zanemarili svoj mač ili nož, nastala hrđa se može ukloniti jednom od dole navedenih tehnika, ovisno o jačini hrđe. Ali budite oprezni, svaka od tehnika ako se radni neoprezno može dodatno oštetiti oštricu mača.

Newsletter

Prijava na newsletter

* obavezno polje

Molimo odaberite sve načine na koje želite primati obavijesti od Oruzarnice:

U bilo kojem trenutku možete otkazati pretplatu klikom na vezu u podnožju naših obavijesti. Za informacije o uvjetima privatnosti posjetite našu web stranicu.

Kao platformu za marketing koristimo MailChimp. Klikom na gumb prijava, potvrđujete da će vaši podaci biti preneseni na MailChimp za obradu. Saznajte više o postupcima privatnosti korisnika usluge MailChimp here.