Kako prepoznati dobar europski mač?

Na 20 Lipanj 2015.

Odlučili ste se za kupnju mača, ali niste sigurni kako ga prepoznati? Ipak se tu radi o većoj količini novaca i želite ga potrošiti na pravu stvar.

Naravno, novac kojeg nikada dosta sigurno igra odlučujuću ulogu u odabirnu mača, ali ako ste se ipak odlučili za kupnju pravog funkcionalno mača, u nastavku su nekoliko savjeta kako ga prepoznati.

U online trgovinama, ebayu, oglasniku sigurno će vam zapeti za oko mač sa nižom cijenom. Kao i u svakom proizvodu cijena određuje kvalitetu. U tome trenutnu trebate obratiti pozornost od čega je napravljena oštrica. Oštrica je duša mača i ona je ta koja je izložena udarcima i najvećim silama koje na mač djeluju.

pravi mač

Stainelees steel

Ukoliko pročitate u opisu mača da je oštrica izrađena od nehrđajućeg čelika (stainless steel) morate znati da taj materijal nikako nije dobar za pravi funkcionalan mač. Krhak je i može se lagano slomiti i niti u kojem slučaju ga nemojte testirati. Za noževe ili bodeže nehrđajući čelik može proći, ali za prave mačeve nikako.

Ne bih želio pljuvati o mačevima od nehrđajućeg čelika koji služe kako ukrasni mačevi. Jeftiniji su i ako su namijenjeni da vam krase sobu ili za kostimirane zabave, zašto ne. Oni imaju takvu ulogu. Ali, ako želite pravu stvar ipak je potrebno malo više novaca. Žao mi je ako ste kupili mač od nehrđajućeg čelika u cilju da imate pravi mač, ali oštrica od nehrđajućeg čelika nije prava oštrica.

2U76u

1040 Carbon steel

Sada dolazimo do čelika koji ima minimalne karakteristike da se od njega napravi dobar funkcionalni mač. Nikako se ne smije reći da je 1040 ugljični čelik loš čelik i od njega se može napraviti vrlo dobra oštrica, ali pod uvjetom da je kaljen ispravno.

1040 karakterizira jeftin jednostavan rad, te mačevi načinjeni od tog materijala imaju nešto nižu cijenu od mačeva izrađenih od 1060 ili 1095 vrste ugljičnog čelika.

Većina, ali ne i svi mačevi koji su online opisani kao “high carbon steel” vjerovano su napravljeni od 1040 ugljičnog čelika.

1060 Carbon steel

Sada smo već na pravoj stvari za izradu funkcionalnih mačeva. 1060 ugljični čelik je vrlo izdržljiv i može podnijeti dobre batine. Sadrži postotak ugljika između 0,55% - 0,60%. 1060 je teži čelik od 1040, te je sa njime teže raditi, što se u konačnici odražava i na cijenu mačeve koji su od njega izrađeni. Stoga, ako si možete priuštiti malo više novaca za kupnju mača vaš izbor bi trebao biti mač sa oštricom od 1060 ugljičnog čelika nad 1040 ugljičnom oštricom. Sa 1060 dobiti ćete izdržljivu i trajnu stvar.

1095 Carbon steel

Bez sumnje 1095 je odličan čelik za izradu mačeva. Odlikuje ga njegova tvrdoća te se time mogu dobiti bolja rubna svojstva i snaga kod izrade oštrice. Međutim, kao i 1060 ugljični čelik, ako nije dobro kaljen može postati vrlo krhak.

1095 ugljični čelik nije toliko izdržljiv kao 1060, te je prema nekim mišljenjima 1060 je ipak bolji čelik za izradu mačeva.

Sve u svemu, od 1095 može se proizvesti odlična oštrica, ovisno o tome što se točno traži od mača i kako kvalitetno kovač odradi svoj posao.

smChieftain

Zaključno, od sve tri gore navedene vrste ugljičnog čelika mogu se napraviti odlični mačevi koji će vam trajati cijelog života.

Ima toga još, poput tool steel, folded steel, Damascus steel ili spring steel.

Na primjer, 5160 Spring steel je legura čelika koja se koristi za izradu mačeva i noževa. Ima obje karakteristike tvrdoću i izdržljivost. Također odlikuje ga i dobra otpornost na trošenje. Od 5160 se može napraviti izvrsna oštrica što je naravno ovisno o proizvođaču i majstoru koji izrađuje mač. Toplinska obrada, odnosno kaljenje igra veliku ulogu u izradi mačeva, jer kaljenje određuje tvrdoću oštrice. Napravi li se oštrica pre tvrdom mač postaje krhak i lako se može slomiti. Napravi li se oštrica premekanom može se saviti i dolazi do efekta savitljive oštrice. To je razlog zašto oštrice moraju biti što je moguće više fleksibilne.

Uglavnom, mačevi kovani od 5160 spring steela mogu biti izvrsni ukoliko su napravljeni ispravno.

U ovome članku naveli smo ukratko nekoliko najpopularnijih čelika za izradu europskih mačeva. Uzevši u obzir cijenu i kvalitetu, mišljenja sam da bi 1060 čelik bio najbolji izbor za europski srednjovjekovni mač.

Više o izradi mačeva u nekim budućim postovima.

Komentari   

 
0 #2 Seminola 2016-09-07 05:29
Da, ali evo nadam se da će ti ove stranice pružiti informacije koje tražiš. ;-)
Polako ih izgrađujem i sadržaja je sve više.
Citat
 
 
0 #1 Mitch 2015-08-11 17:26
Dobar članak, u mreži ima malo takvih stvari. Na žalost.
Citat
 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Newsletter

Prijava na newsletter

* obavezno polje

Molimo odaberite sve načine na koje želite primati obavijesti od Oruzarnice:

U bilo kojem trenutku možete otkazati pretplatu klikom na vezu u podnožju naših obavijesti. Za informacije o uvjetima privatnosti posjetite našu web stranicu.

Kao platformu za marketing koristimo MailChimp. Klikom na gumb prijava, potvrđujete da će vaši podaci biti preneseni na MailChimp za obradu. Saznajte više o postupcima privatnosti korisnika usluge MailChimp here.