Savjeti za kolekcionare, 2 dio

Na 02 Rujan 2016.

Sakupljanje i držanje mačeva i drugog povijesnog oružja može biti vrlo zanimljiv hobi koji s vremenom raste u entuzijazam. Vjerujem da su mnogi poput mene otkrili taj interes iz fantasy i povijesnih filmova i knjiga, računalnih igara i slično. Ipak, ovdje se radi o vrlo ozbiljnom hobiju koji zahtijeva veliku dozu zrelosti, odgovornosti i disciplinu.

Nastavno na prethodni članak o kolekcionarstvu za početnike, dodajem još nekoliko jednostavnih i osnovnih smjernica kako bi se zajedno osjećali sigurnije o svakom potezu oko kupnje mačeva.

sword collector

Upoznajte terminologiju:

Kao početniku, od vas se očekuje da poznate osnovne pojmove na engleskom i hrvatskom jeziku koji se koriste kada se govori o mačevima. Znači trebali biste znati što je tang, hilt / handle, pommel, hamon, osnovne vrste čelika i tako dalje. S vremenom će pojmovnik biti sve opširniji, a vaše znanje sve zavidnije. Ako ste dovoljno zainteresirani uistinu možete postati stručnjak za, na primjer, katane, srednjovjekovno oružje, antičko oružje, renesansu. Upoznajte se s povijesnim pričama, legendama i sigurno je se vaša strast za kupnju mačeva povećati.

Kako kupiti mač:

Kako smo mi vrlo malo tržište, specijaliziranog dućana sa srednjovjekovnom i antičkom opremom nema. Znači već smo na samome startu zakinuti za najsigurniju kupnju. Preostaje vam da pokušate pronaći ono što želite preko oglasa. Kao i svakom drugom kupnjom preko oglasa, potreban je dodatan oprez. Siguran sam da se mogu naći vrlo dobri primjerci, ali postoji mogućnost pokušaja prodaje, iz neznanja ili namjerno, nešto što nije ono što bi trebalo biti.

Sljedeća opcija je online kupnja što zahtjeva malo znanja o transakcijama putem interneta. Na web-u ćete pronaći razne replike, dekorativne mačeve, funkcionalne mačeve, čak i prave autentične starinske mačeve. Budite svakako spremni na različite cijene. Funkcionalni mačevi mogu biti prilično skupi, antikni još skuplji, dok dekorativni mačevi imaju niže cijene. Imajte na umu da dekorativni mačevi služe isključivo za ukras ili kostimirane zabave. Niti u kojem slučaju nemojte testirati njegovu snagu niti na mekšim predmetima.

Briga i održavanje:

Imati mačeve uključuje i konstantnu brigu i održavanje. Pravilo broj jedan je da ih uvijek držite izvan dosega djece. Čak i ukrasni mač može napraviti štetu ako se njime dohvati staklo, televizija i slično. Iz iskustva znam da i drveni bokken može napraviti priličnu štetu ako se njime neodgovorno maše u zatvornom prostoru.

Osim što su mačevi vrlo opasni za djecu i djeca su radi svog bezbrižnog stava opasni za mačeve i vrlo lako mogu oštetiti vaš skupocjeni antikni mač. Također je poželjno da se oštrice ne dodiruje rukama, jer se time povećava mogućnost hrđe. Ako želite mač staviti na zid izbjegavajte aluminijske kuke jer potiče reakciju hrđanja. Držite mačeve na suhim mjestima kako bi se izbjegla korozija, odnosno izbjegavajte vlažna mjesta poput podruma, tavana, ne grijanih garaža i tako dalje. Nakon upotrebe, na primjer testiranja sječenja mač obavezno očistite i premažite tankim slojem ulja. Nikako ga nemojte oštriti sami u kućnoj radinosti ako niste 100% sigurni da znate kako to treba ispravno raditi, jer ćete sigurno napraviti nepopravljivu štetu.

I to bi bilo to ukratko, sve počinje sa zanimanjem, a na vam je da dalje otkrivate detalje. Budite odgovorni, zreli i još jednom – maknite mačeve od djece.

Pročitajte predhodni članak: Savijeti za kolekcionare, kako započeti?

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Newsletter

Prijava na newsletter

* obavezno polje

Molimo odaberite sve načine na koje želite primati obavijesti od Oruzarnice:

U bilo kojem trenutku možete otkazati pretplatu klikom na vezu u podnožju naših obavijesti. Za informacije o uvjetima privatnosti posjetite našu web stranicu.

Kao platformu za marketing koristimo MailChimp. Klikom na gumb prijava, potvrđujete da će vaši podaci biti preneseni na MailChimp za obradu. Saznajte više o postupcima privatnosti korisnika usluge MailChimp here.