Dekorativne Vs funkcionalne replike

Na 08 Rujan 2016.

Bez sumnje mač je oružje koje je u krvavim sukobima stvarao našu povijest. Pomoću njega moćne su civilizacije proždirale one manje razvijenije, te je vladao bojnim poljima od bakrenog i brončanog doba sve do pojave vatrenog oružja.

Danas mačevi su istaknuta ikona u fantasy filmovima, knjigama, stripovima, računalnim igrama, povijesnim manifestacijama, kod kolekcionara…

Kako je autentične povijesne mačeve nemoguće prikupiti za takve događaje zato što su rijetki, vrlo skupi i imaju muzejsku, povijesnu i kulturnu vrijednost, rješenje se nalazi u replikama. Znači originalni mač je samo onaj koji je izrađen u odgovarajućem povijesnom razdoblju od kulture koja ga je koristila. Sve ostalo su njegove replike.

Eidwahrer

Replike možemo podijeliti na ukrasne mačeve i funkcionalne mačeve, te sam o njihovim razlikama već pisao u prethodnim člancima, pa ćemo se malo vratiti na tu temu kako bi je još malo osvježili.

Ukrasne replike

Ukrasni mačevi su replike mačeva koji služe samo za prikazivanje, odnosno za ukras kako samo ime govori. Oni mogu izgledati točno kako pravi funkcionalni mačevi, ali se njima ne smije sjeći ili ubadati jer sječiva nemaju potrebnu kvalitetu koja bi mogla izdržati udare u tvrde predmete. Sječiva uglavnom nisu oštra niti prilagođena za oštrenje, te su izrađena od nehrđajućeg čelika ili neke druge vrste čelika.

Jedina ima je zadaća da izgledaju lijepo i uistinu mogu biti prekrasan ukras i vrlo originalan poklon koji će izgledati vrlo moćno na vašem zidu ili stolu bez straha da bi nekog mogao više ozlijediti u usporedbi sa nekim drugim ukrasom. Čak štoviše, funkcionalan mač može biti mnogi više poliran, ali gledajući cjelokupno fancy ukrasni mač može ostvariti bolji vizualni dojam.

Ovdje moram biti fer i priznati da sam prije bio negativan prema ukrasnim mačevima, no čovjek s vremenom sazrijeva te sam prihvatio njihovu namjenu i sada nemam problema za izdvojiti određeni novac za lijepi ukrasni mač.

Ukrasne mačeve nikako ne koristite u samoobrani. Čak ih nije preporučljivo koristiti u kazališnim predstavama ili filmskim setovima ako se zahtijeva bilo kakav kontakt u tvrđe predmete.

Ukrasne replike koje se mogu pronaći su modeli poput vikinških, rimski mačeva, katana i više-manje svih drugih srednjovjekovnih mačeva i bodeža i fantasy mačeva. Vrlo popularne su filmske replike poput mačeva iz filmova Kill Bill, 300, Posljednji samuraj, serije Walking Dead, te naravno Gospodara prstenova.  Takvi mačevi mogu imati cijenu veću od one koja bi odgovarala njihovoj kvaliteti, jer tu se plaća i popularnost filma.

Qing Dao folded forged real

Funkcionalne replike

Za razliku od ukrasnih mačeva, funkcionalni mačevi moraju imati puni tang (full tang). To znači da je oštrica i sječivo izrađeno od jednog komada ili suprotno da oštrica i drška nizu spajane. Jedino full tang može garantirati da oštrica i drška neće razdvojiti prilikom udara u tvrđi predmet. Izrađuju se od ugljičnih čelika koji su istovremeno dovoljno tvrdi i fleksibilni. Tvrdoća daje snagu maču za ubode i sjećanje, a fleksibilnost ga štiti od loma.

Sljedeća bitna stvar je da se za razliku od ukrasnih mačeva koji se mogu proizvoditi industrijski, pravi funkcionalni battle ready mačevi se izrađuju isključivo ručno. Zbog takvog načina proizvodnje i zbog skupljeg materijala normalno je da imaju i višu cijenu.

Kazališni, filmski ili ceremonijalni mačevi mogu imati full tang i bit izrađeni od kvalitetnog čelika, ali oštrice imaju tupe rubove kako bi se izbjegle ozljede.

Iako su replike mačeva koje nazivamo funkcionalnim izrađene od visoko ugljičnog čelika, ili se čelik preklapao Damask metodom, ili su vrhunski toplinski obrađeni, ili diferencijalno kaljeni nisu imuni na lomove i hrđu. Česta upotreba mača na tvrdim predmetima dovesti će do mikroskopskih oštećenja koja će s vremenom dovesti do slabljenja oštrice. Gledajući u povijest, mačevi su bili potrošna roba koja se nakon žestokih bitaka i jakih udaraca u druge mačeve, štitove i oklope mijenjala.

… a da li funkcionalni battle ready mač može bit i ukrasni mač – zašto ne.

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Newsletter

Prijava na newsletter

* obavezno polje

Molimo odaberite sve načine na koje želite primati obavijesti od Oruzarnice:

U bilo kojem trenutku možete otkazati pretplatu klikom na vezu u podnožju naših obavijesti. Za informacije o uvjetima privatnosti posjetite našu web stranicu.

Kao platformu za marketing koristimo MailChimp. Klikom na gumb prijava, potvrđujete da će vaši podaci biti preneseni na MailChimp za obradu. Saznajte više o postupcima privatnosti korisnika usluge MailChimp here.