Kako očistiti hrđu s mača

Na 27 Studeni 2016.

Svi čelični predmeti, pa tako i čelični mačevi podložni su koroziji, odnosno stjecanju hrđe. Hrđa nastaje izlaganjem mača djelovanju kisika i vlage, zato je preporuka držati mač u okruženju koje ima niski postotak vlage. Budući da je nemoguće ukloniti ta dva elementa iz svakodnevnog života, mačevi zahtijevaju održavanje kako bi se spriječio nastanka hrđe. Ako ste iz nekog razloga zanemarili svoj mač ili nož, nastala hrđa se može ukloniti jednom od dole navedenih tehnika, ovisno o jačini hrđe. Ali budite oprezni, svaka od tehnika ako se radni neoprezno može dodatno oštetiti oštricu mača.

hrđa na nožu

Tehnika iz kućne radinosti

Prirodne i blage kiseline koje imamo u kuhinji mogu se koristiti za otklanjanje hrđe, naravno i sa njima treba biti oprezan. Primjerice, limunov skok se pažljivo papirnatim ručnikom nanese na dio površine mača ili noža kojeg je zahvatila hrđa. Ostavite da kiselina djeluje i povremeno promatrajte reakciju. Proces može potrajati do nekoliko dana kako bi se uklonila tvrdokorna hrđa. Ako vam ne uspije, probajte sa nečim jačim, na primjeri octom ili fosfornom kiselinom. Ponovite postupak i nanesite kiselinu samo na površinu koju je zahvatila hrđa. Promatrajte što se događa i nakon što hrđa nestane isperite taj dio oštrice vodim i očistite papirnatim ručnikom. Jače kemikalije izbjegavajte jer mogu, ako su bez nadzora ostaviti mikroskopske nagrize za oštrici.

Kemijsko čišćenje

Postoje više vraste kemikalija za skidanje hrđe sa metalnih površina. Probajte ih pronaći u specijaliziranim dućanima i pitajte prodavača da vam pomogne odabrati najbolju. Oprezno papirnatima ručnikom nanesete kemikaliju na mjesto zahvaćamo hrđom. Promatrajte reakciju. Hrđa koja ne reagira na otopinu za čišćenje zahtijevati će jače kemikalije. Pazite samo da kemikalije ne zahvate površinu gdje nema hrđe, jer jake kemikalije imaju sposobnost uništiti mač. Bilo bi dobro prije upotrebe na maču testirati kemikaliju nekom drugom metalnom predmetu kako bi vidjeli njeno djelovanje i mogućnost nagrizanja. Ako hrđa i dalje postoji, savjet je da potražite pomoći kod majstora koji imaju iskustva s obradom metala i uklanjanjem hrđe, jer je možda potrebno primijeniti neki drugi proces.

Brušenje

Korištenje čelične vune, četke i brusnog papira su uobičajene tehnike za uklanjanje blagih hrđa. Nanese se manja količina ulja na površinu koju je zahvatila hrđa i utrlja. Zatim se četka / brusi dok se hrđa ne ukloni. Tu trebate biti vrlo oprezni je je lako zahvatiti dio gdje hrđe nema. Korištenje aluminijske i bakrene folije je sigurnije za manje hrže. Na foliju se nanese malo ulja ili vode i trlja duž oštrice mača. Kada se hrđa ukloni može se na površinu mača staviti sredstvo za poliranje automobila ili kap mineralnog ulja s svake strana i razmaže duž oštrice.

Za sva tri načina uklanjanja hrđe vrijedi isto pravio. Nakon što uklonite hrđu, dobro očistite mač. Možete koristiti i nekoliko kapi razrjeđivača. Pustite mač da se dobro osuši, tada ga premažite kako smo spomenuli – biti će vam dulje funkcionalan.

Da ne filozofiramo previše, tu je još i stari dobri WD 40. Više manje svi znamo kako on funkcionira i pomoći će vam skinuti hrđu s oštrice mača ili noža.

wd 40 čišćenje noža

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Newsletter

Prijava na newsletter

* obavezno polje

Molimo odaberite sve načine na koje želite primati obavijesti od Oruzarnice:

U bilo kojem trenutku možete otkazati pretplatu klikom na vezu u podnožju naših obavijesti. Za informacije o uvjetima privatnosti posjetite našu web stranicu.

Kao platformu za marketing koristimo MailChimp. Klikom na gumb prijava, potvrđujete da će vaši podaci biti preneseni na MailChimp za obradu. Saznajte više o postupcima privatnosti korisnika usluge MailChimp here.