Kako odrediti vrijednost starog mača?

Na 13 Kolovoz 2018.

Vrednovanje starinskih mačeva često ostavlja vlasnike u vječnoj potrazi za odgovorima, ili za odgovorima koje bi oni željeli čuti…

Da bi mogli odrediti realnu vrijednost starog mača, morate imati utemeljeni dokaz ili ideju o njegovom identitetu. Ako ste sigurni u njegovo porijeklo, onda svakako mač treba slati stručnjacima na procjenu. Ako sumnjate u njegovu originalnost, najbolje je krenuti od nekakve početne procjene.

Početna procjena je jednostavna inspekcija potencijalne vrijednosti mača od strane ljudi koji bi mogli barem nešto znati o tom maču. Na primjer, povjesničara, kovača, sakupljača mačeva i drugih koji imaju slične hobije i tako dalje.

Inicijalna procjena bi se trebala odrediti na temelju pet čimbenika koji oblikuju vrijednost starih mačeva, a to su podrijetlo, vrsta, dob, stanje i povijesni značaj mača.

chinese sword hilts

Stara oružja možete nabaviti na www.mandarinmansion.com

Podrijetlo mača

Mačevi su se proizvodili tijekom tisućama godina u svim dijelovima svijeta, te su imali različiti dizajn i način korištenja u borbi. Poznavajući podrijetlo mača i gdje ga vremenski i geografski svrstati pomoći će vam odrediti relativnu rijetkost istih mačeva na tržištu. To će odrediti njegova struktura. Treba obratiti pažnju na dizajn štitnika za šaku, jabuku mača, oštricu, korice i na svaki drugi detalj koji vam može pomoći u potrazi na internetu.

Na primjer, japanski mačevi, odnosno katane su najtraženija roba kod kolekcionara i cijena može ići do 15 000 USD. Za razliku od konfederacijskog mača iz američkog građanskog rate koji ima cijenu do 500 USD, ovismo o očuvanosti.

Vrste starinskih mačeva

Postoje više vrsta mačeva i svaki tip ima svoju tržišnu vrijednost. Kada znate vrstu mača, isto kao u prethodnom koraku, pretražite internet kako mi saznali vrijednost tog tipa mača na tržištu. Na primjer, srednjovjekovni dugi mačevi (longsword) i falchioni imaju vrijednost i do 10 000 USD, naravno, ovisno o točnom period i očuvanosti.

Kako to izgleda "live" pogledajte na ovoj stranici: www.michaeldlong.com

antički mač

Ako imate stari mač, možete ga prodati tu: www.fioredeiliberi.org

Period starinskog mača

Povijesno razdoblje iz kojeg potječe mač ima ogroman utjecaj na njegovo vrijednost. Pravilo je jednostavno, što je mač stariji to je njegova tržišna vrijednost i kolekcionarska potražnja veća. Da slika bude jasnija, katana koja potiče iz 13. stoljeća, bit će duplo vrednija, ako ne i više, od katane koja je izrađena u 19. stoljeću.

A kako ćemo odrediti starost mača? Nema drugog načina nego pronalaženje specifičnih oznaka, određenih stilova, dizajna koji su bili karakteristični za pojedina povijesna razdoblja. Ali, tako nešto je najbolje prepustiti stručnjacima.

Takve oznake obično se nalaze na samoj oštrici, jabuci drške ili na tangu. Pojedini vojni antički mačevi su imali otisnuti datum proizvodnje na oštrici.

Najraniji potpisani japanski mač je Tachi, a potpisao ga je japanski majstor kovač Sanjo Munechika iz razdoblja Heian (794 g. – 1184. g.) S druge strane, jedan od najvećih japanskih majstora kovač Masamune (1264 g. – 1343 g.) iz razdoblja Kamakure, potpisao je vrlo malo mačeva i njegovi primjerci danas vrijede bogatstvo.

 masamune.png

Masamunein mač izložen u japanskom vojnom muzeju.

Stanje starinskog mača

Tu govorimo o cjelokupnom izgledu mača. Znači, želimo da mač ima što veću estetsku privlačnost. U toj procjena gledaju se na bilo kakva oštećenja na maču ili neke druge nepravilnosti koje se ne mogu popraviti. I najmanja oštećenja smanjuju vrijednost mača. Manji tragovi hrđe na oštrici mogu se prihvatiti kod većine mačeva, ali ne i kod japanskih mačeva.

Naravno, gleda se i cjelovitost mača. Mač kojemu neki dijelovi nedostaju, poput ukrasa na dršci, ili je neki dio odlomljen, ima manju vrijedan od mača koji je u potpunosti kompletan.

Povijesno značenje mača

Ako je mač obiteljsko nasljeđe može se vrlo lako doći do njegovog prvog originalno vlasnika i točnije povijesne priče o maču. To je ono što daje dodatnu vrijednost. Na primjer, ako imate fotografiju svog pretka s istim mačem, vrijednost mu može biti do 50% veća. U suprotnom slučaju, ako je mač kupljen i mijenjao je vlasnike, možda i više njih, teško se može doći do istine o maču. Najbolje je potražiti procjene stručnjaka.

starinske kubure

Tekst se ne odnosi samo na mačeve

Neki od važnih detalja koji određuju vrijednost mača;

Dobro proučite mač, nemojte žuriti i raspitajte se na što više strana o njem. Vi ste također dio priče o maču, još ako je on dulje vrijeme u obitelji ili je došao iz neke egzotične zemlje – iskoristite to pametno kako bi povećali vrijednost mača.

Budite oprezni, postoje lažni kolekcionari i preprodavači. Ako nanjuše da imate zanimljiv primjerak, a da pritom niste upoznati sa stvarnom vrijednošću mač – mogli bi vas prevariti.

Ako tražite procjenu za mač, idite samo kod pouzdanih procjenitelja. (Kod nas, predložio bih muzeje i povjesničare.) Svakako potražite drugo i treće mišljenje.

Ako nemate iskustva u trgovini starinskim predmetima, izbjegavajte online procjenitelje. Ne vjerujte “virtualnim” procjeniteljima.

Bez obzira da li prodajte ili kupujete antički mač čije su vrijednosti do 10 000 USD posavjetujte se s odvjetnikom. Moguće da se pronađu detalj koji je izvan zakona.

Procjena vrijednosti mača je …. samo procjena. Njegova prava vrijednost je ona koliko su kupci spremni platiti za njega.

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Newsletter

Prijava na newsletter

* obavezno polje

Molimo odaberite sve načine na koje želite primati obavijesti od Oruzarnice:

U bilo kojem trenutku možete otkazati pretplatu klikom na vezu u podnožju naših obavijesti. Za informacije o uvjetima privatnosti posjetite našu web stranicu.

Kao platformu za marketing koristimo MailChimp. Klikom na gumb prijava, potvrđujete da će vaši podaci biti preneseni na MailChimp za obradu. Saznajte više o postupcima privatnosti korisnika usluge MailChimp here.