Pisane ujutro ili navečer?

Ljudskih navika ima nebrojeno mnogo i uglavnom su proizvod našeg karaktera, načina života, odgoja, stava prema pojedinim životnim segmentima  i da ne nabrajam dalje. Ako suzimo temu na jutarnje i večernje tipove, bez sumnje pobjedu će odnijeti večernji buntovnici koji odbijaju prihvatiti noć kao vrijeme za regeneraciju.

Skoro pa apsolutna većina mojih prijatelja, znanaca, kolega, kroz sva životna razdoblja su noćni jahaći. Nas jutarnjih ratnika mogao bih nabrojati na dječji abakus.

No dobro, bez obzira obavljate li životne zadatke ujutro ili navečer bitan je rezultat i da je naše psihično i fizičko stanje nakon obavljenog posla zadovoljavajuće i da je utrošeno energije točno koliko je potrebno. Primjerice, studenta nitko neće pitati je li učio ujutro ili navečer. Bitno je usvojeno znanje i na posljetku pozitivna ocjena.

Kako je to kada pišete, tekstove, blogove, priče, romane...

Svi se ponekad zapitamo kako pojedini autori uspijevaju proizvesti toliki broj tekstova ili knjiga, za razliku od nekih drugih koji brzo osjete kreativan umor i danima ne mogu ništa konkretno napisati.

Iz znatiželje, pokušao sam otkriti svakodnevne rutine poznatih pisaca nadajući se da ću pronaći tajnu njihovog stvaralaštva ili barem poneki savijte.

Super formulu za njihovu kreativnost nisam otkrio, ali otkrio sam da postoji šokantne sličnosti u vremenu kada pišu.

Za nas koji pišemo iz hobija i amatere, pisanje ujutro nije uvijek moguće zbog primarnih obaveza i poslova s kojima zarađujemo za život, ali baš takva situacija stavlja me u položaj jutarnjeg i večernjeg pisanja. Radnim danima navečer, vikendima ujutro. Otkrio sam koliko je kreativno pisanje ujutro nakon buđenja i jutarnje rutine lakše. Iznenadilo me koliko sam ujutro kreativniji, motiviraniji i osjećam da mi u glavi luduju beskrajne ideje.

To se ne odnosi samo na pisanje. Vrlo često kada trebam donijeti važnu životnu ili poslovnu odluku, odem na spavanje i ujutro riješim situaciju u nekoliko minuta s priličnom lakoćom.

Gotovo kako da mi se mozak u snu resetira i ujutro je u stanju kreativno riješiti sve probleme. Teško je precizno razumjeti stanje koje stoji iz jutarnje učinkovitosti, ali znam da nisam jedini koji je iskušao ovaj fenomen.

Većina nas odmah nakon buđenja uzima pametni telefon i traži informacije iz vanjskog svijeta. Traže impuls koji će ih stimulirati. S druge strane ta navika iscrpljuje našu kreativnost, jer fokus odmah prelazi na informacije s telefona, umjesto da se prepustimo vlastitim mislima.

Prije nego što sam otkrio da je pisanje ujutro navika mnogih autora i činio sam istu stvar.

Sigurno ste doživjeli pokušaj pisanja u kasni noći sat kada su se riječi iz glave teškom mukom preslikavale na papir. Minute, možda i sati su prolazili, a količina napisanog teksta bila je poražavajuće mala.

Iako ste bili u uvjerenjem da kontrolirate situaciju, vaša misli su bježale na sve strane samo ne na temu pisanja. Oči su se sklapale, a glava iznad tipkovnice bila je neopisivo teška.

I tada bi otišli na spavanje.

Ujutro, nakon buđenja neusporedivo drugačija situacija.

Um je bridak, brz, prsti ne mogu toliko brzo plesati po tipkovnici koliko učinkovito mozak radi. Bez previše napora ideje teću i prenose se u tekst ili čak priču.

 

Pogledajte i pridružite se našoj grupi na:

Tags

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi