Annika, Borg, Sedma

Kao dijete, Annika Hansen je s roditeljima koji su bilo egzobiolozi otputovala u Delta kvadrant proučavati Borga. Tri godine su njezini roditelju u ime znanosti proučavali i obilježavali Borgove na jednoj od Borgovih brodova kocki. Jednoga dana, približili su se previše kocki, sustav za skrivanje nije uspio učiniti brod “nevidljivim” i svi troje su asimilirani. Tada je Annika imala oko 6 godina i njezina obitelj, vrlo moguće, bili su prvi ljudi asimilirani u Borga.

Iako nikada nismo vidjeli samu metodu Annikine asimilacije, dogodila se ipak drugačija nego kada Borg asimilira odrasle osobe. Znamo da je bila smještena u nekakvu vrstu komore za sazrijevanje na pet godina, gdje je bila u procesu asimilacije i sazrijevanja. Pojedini dijelovi tijela su joj zamijenjeni kibernetskim poboljšanjima. Zamijenjeno joj je jedno oko, a tijelo nadograđeno Borgovom tehnologijom, primjerice ruke, mozak, bokovi.

Nakon završenog procesa sazrijevanja i asimilacije, Annika je postala dron Borga Sedma od Devet, a um dio kolektiva.

18. je godina Sedma od Devet živjela kao Borg povezana u jedinstvenu kočnicu milijarde umova, čineći drugim pojedincima i rasama jednako nasilje koje je i sama proživjela kroz asimilaciju. S tom spoznajom morala se suočiti u serijalu Voyager kada kapetan Janeway ovlašćuje holografskog doktora na brodu da ukloni njezine kibernetičke implantante u cilju deasimilacije i odvajanju uma od kolektiva. Holografski doktor je uspio vratiti većinu njezinog ljudskog izgleda, ali neki dijelovi implantanata za vitalne funkcije i važni za njezino preživljavanje nisu mogli biti uklonjeni.

Sedma od Devet nije lako prihvatila izdvajanje od Borgovog kolektiva i u početku odbija se odazivati njezinim pravim imenom Annika Hansen, ali na kraju je prihvatila skraćenu verziju “Sedma” na prijedlog kapetanice Janeway.

Podsjetimo, USS Voyager našao se u sukobu između dvije zaraćene strane, Borga i vrste 8472. Nastojeći zaštititi brod i posadu i svjesna ogromne prijetnje cijeloj galaksiji koju predstavlja vrsta 8472, kapetanica Kathryn Janeway uspijeva  sklopiti savez s Borgom. Tako nešto nikom prije nije uspjelo, čak je ulazak u savez bila nepoznanica za samog Borga.

 

Izvor: StarTrek.com

Posada Voyagera je ponudila Borgu modificiranje nanosondi koje su se mogle koristiti kao biološke bojne glave na fotonskim torpedima u borbi protiv vrste 8742. Za uzvrat, Janeway je tražila siguran prolaz kroz područje Borga i neasimilaciju. Kolektiv je dodijelio Sedmu od Devet za rad na Voyageru na razvoju oružja. Kada se njezina kocka žrtvovala u cilju spašavanja Voyagera od napada bio-brodova vrste 8742, Sedma od Devet ostaje na Voyageru i tu priča o povratku njezine ljudskosti započinje.

Dok se prilagođava svom novom JA i novom identitetu, posada Voyagera podučavaju Sedmu u romantičnim vezama. I Janeway i doktor žele Sedmoj normalne ljudske veze, čak i udaju jednog dana kada naiđe onaj pravi. I ona pokušava, ali vidimo koliko je Sedmoj neugodno i koliko malo želi biti u romantičnoj ili seksualnoj vezi. Posada se trudi i pomaže Sedmoj postati samo normalna socijalizirana žena, ali ona je i dalje Borg. U stvari, ona je Borg i čovjek, odnosno nije niti jedno, niti drugo – ali je zato prva od te vrste.

Sedma u Star Trek: Picardu

Izvor: StarTrek.com

Od prvog epskog pojavljivanja u Picardu, Sedmu gledamo u prilično borbenom modu. Raspuštene kose i izgledom boljim nekog ikad prije, Sedma uskače u ulozi Space rangera, ali u osvetničkoj misiji. Ona je u potrazi za ubojicom Icheba, također bivšom radilicom Borga. Bolje rečeno, netko je Icheba ostavio smrtno ranjenog i u nezamislivim bolovima, nakon što je izvadio borgovske kibernetičke implantante iz njegova tijela. Sedma stiže prekasno, a Icheb u očajnom stanju moli Sedmu za brzu smrt. Sedma slomljena njegovom patnjom i u trenutku milosrđa u zagrljaju fazerom usmrćuje Icheba uz riječi I’am so sorry ma child. Zatim se suočava s trgovcima implantanata.

Ostala pojavljivanja Sedme u Picardu, također su ispunjena akcijom. Primjerice, bori se s gomilom Romulanaca kako bi spasila Artefakt, Borgovu kocku odvojenu od kolektiva, te pomaže Picardovoj posada i xB-ovima (bivši Borgovi) na kocki. Priključuje se na kolektivu i na trenutak opet postaje Borgova kraljica i tjera Romulance iz kocke.

Izvor: StarTrek.com

Tom scenom smo vidjeli koliko je Sedma naučila o svojoj ljudskosti, jer u cilju pomoći svojim suborcima svjesno se suočila s vlastitim strahovima i nakon toliko godina, na trenutak postaje opet dio Borgovog kolektiva. Riskirajući – jer možda joj se svidi opet biti kraljica Borga s toliko moći i kontrole. Srećem, otkapča se iz kolektiva, još jednom napušta Borga i opet postaje samo Sedma, Annika Hansen koju toliko želimo vidjeti u novim nastavcima.

 

Provjerite što se događa na Facebooku:

Tags

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi