Desetkovanje – brutalno kažnjavanje vojnika

Biti vojnik nikada nije bilo lako. Kako u davna vremena tako i sada. U ovome članku govorit ću o “desetkovanju” – totalno brutalnom kažnjavanju vlastitih vojnika koje je zabilježeno od strane pojedinih rimskih generala kao stegovnu kaznu za vlastite postrojbe.

Zasjeda koja je promijenila povijest

Slijedi priča o uistinu zastrašujućoj i krvavoj antičkoj bitki koja ne samo da je promijenila tijek povijesti, već je ujedno bio i katastrofalan poraz rimske vojske. Štoviše, neočekivani težak poraz zaustavio je rimsko osvajanje Njemačke, a i sama budućnost Rima bila je ugrožena.

Germanofobija - početak

Filmovi na primjer, vrlo često imaju za negativce likove povezane s Njemačkom ili iz Njemačke. Zašto baš toliko negativaca dolazi iz Njemačke, a ne iz nekih drugih zemalja? Znam, odgovor je Hitler i Drugi svjetski rat.

Kada dodamo povijesne i znanstvene TV kanala, poput History ili National Geographic koji i dalje izbacuju nove dokumentarce o Drugom svjetskom ratu i  Hitleru, izgleda kako da Njemačka još uvijek plaća dug zlog povijesnog razdoblja.

Jeziva priča o događaju iz Dyatlova prolaza

Možda jedan od najbizarnijih i zastrašujućih slučajeva u povijesti planinarenja, ali i općenito sa survival i outdoor elementima, dogodio su u bivšem Sovjetskom svezu kada je devet nesretnih studenata umrlo misteriozno u creepy događaju. Priča ide ovako nekako.

Ulfberht - tajna vikinškog mača

Početkom 8. stoljeća Vikinzi su terorizirali Europu svojim divljim napadima na obalna naselja i gradove. Iako su većinom bili naoružani sjekirama, oni pojedinci s mačevima posjedovali su odlične oštrice koje su bile stoljećima ispred svog vremena. Ti mačevi na oštricama imali su potpis “Ulfberht”, te su bili kovani od visoko ugljičnog čelika i bili su poznati po superiornoj snazi, oštrini i fleksibilnosti.

 

Prijava na newsletter

* obavezno polje

Molimo odaberite sve načine na koje želite primati obavijesti od Oruzarnice:

U bilo kojem trenutku možete otkazati pretplatu klikom na vezu u podnožju naših obavijesti. Za informacije o uvjetima privatnosti posjetite našu web stranicu.

Kao platformu za marketing koristimo MailChimp. Klikom na gumb prijava, potvrđujete da će vaši podaci biti preneseni na MailChimp za obradu. Saznajte više o postupcima privatnosti korisnika usluge MailChimp here.