Zašto su samurajski mačevi tako posebni?

Izgled, da svakako! Ali to nije jedini razlog.

Uvijek kada dođe do rasprave o povijesnim ratovima i važnosti vještine baratanja mačem, samuraji se nekako uvijek uguraju u prvi plan. Stotinama godina oduševljavale su nas priče o nenadmašnoj hrabrosti i smrtonosnim mačevima tih mističnih ratnika, u ono vrijeme sa samog ruba svijeta. Preko 600 godina feudalni Japan ovisio je o toj ratničkoj klasi.

katana

Borbena vještina samuraja savršeno se nadopunjuje sa snagom mača kojeg posjeduje. Vjerovalo se da su samuraj i mač jedno. Odnosno da je mač duša samuraja. Njegova ikona i najdragocjenija imovina koju posjeduje. Mač je često bio obiteljsko nasljeđe koje se prenosilo sa oca na sina i tako generacijama. Ti mačevi bili su vrlo posebni, izrađeni od ruku visoko kvalificiranih majstora kovača. Bili su svestrani i omogućavali da jednim sjekućim ili ubodnim udarcem zadaju ogromnu štetu, što ih je činilo specifičnim u ono vrijeme.

Samuraji su posjedovali različite vrste mačeva koji su prošli mnoge promjene u dizajnu tijekom godina. Neko od poznatijih su: chokutu, kodachi, tachi, odachi, wakizashi, uchigatana i naravno slavna katana. Svi mačevi su imali svoje kvalitete, te su ih samuraji odabirali za određene vrsta borbe. Tako na primjer, veliki odachi bio je prikladan na bojnim poljima i borbi na otvorenom, gdje se moglo nesmetano rukovati njime. S druge strane, za blisku borbu u zatvorenom prostoru prikladniji je bio manji wakizashi.

samurajski mač 2

Što je posebno?

Proces izrade originalnih samurajskih mačeva kroz povijest zahtjevno je veliku pažnju, strpljenje i preciznost. Izrađivani su od vrlo dobrog čelika koji se u fazi izrade više puta zagrijava i presavija. Ponavljanje takvih postupaka ima sljedeće prednosti.

Osigurava uklanjanje svih zračnih mjehurića koji nastaju u čeliku tijekom zagrijavanja. Ti mjehurići oslabljuju mač. Ponavljanje dodaje slojeve na površinu mača, što povećava njegovu snagu. Osigurava da se prirodno ojačana svojstva ugljika u čeliku ravnomjerno rasporedi po cijeloj površini mača.

samuraj

Hlađenje

Nakon što se čelik zagrije, presavija do željenog rezultata, slijedi hlađenje. Naravno, nikako se nije željelo mač odmah uroniti u hladnu vodu, jer bi hlađenje bilo naglo, a rezultat krhka oštrica. S druge strane ako se postepeno ohladi, oštrica neće imati željenu tvrdoću. Rješenje se našlo u diferencijalnom kaljenu. Postoji više kombinacija, ali ukratko, samo sječivo mača premaže se sa tanjim slojem gline kako bi se hladilo brže i time dobilo tvrdo i oštro sječivo. Leđa mača se premažu debljim slojem gline i time se sporije hlada od oštrice mača. Leđa mača postaju elastičnija i time čuvaju mač od loma, a sječivo ostaje tvrdo i vrlo oštro. Nakon takve vrste toplinske obrade na maču se javlja vidljiv trag koji razdvaja tvrđi dio od mekšega i taj trag nazivamo hamon.

Rezultat je oružje koje ima potrebnu tvrdoću i žilavost, snagu i cool izgled.{jcomments on}

Tags