Od bijesa sjevernjaka oslobodi nas, Gospodine

A furore Normannorum libera nos, Domine.

Tako je zvučala molitva svećenika i svih kršćana duž sjeverne Europe, ali i šire kada bi ugledali na horizontu zastrašujuće zmajolike brodove pune divljih Vikinga željnih pljačkanja i ubijanja. Čak i u mračnom i brutalnom srednjem vijeku teško da se moglo pronaći nešto što je bilo brutalnije od Vikinga.

Od kasnog 8. stoljeća počeo se događati sociološki fenomen kojeg i danas povjesničari i sociolozi pokušavaju shvatiti i objasniti. Iz nepoznatih razloga ratnici iz područja Skandinavije započeli su pljačkaške pohode na diljem zapadne Europe, Mediterana, Obala Crnog mora i dalje. Postoje više teorija zbog čega je došlo do Vikinških pohoda u nove „zemlje“, ali možda najjednostavnije za objašnjenje je da su pljačkali zato što su mogli. Bez obzira da li su dolazili iz područja današnje Danske, Švedske ili Norveške, prestrašeno stanovništvo na Zapadu zvalo ih je zajedničkim imenom „Vikinzi“.

vikinški brod

Prvi napada dogodili su na izoliranim područjima kao što je bio samostan na obali Lindisfarne u tadašnjoj Northumbria (793 godine). Plijen je bio vrlo dobra, a otpor vrlo slaba, što je dalo poticaj za nove agresije.

Zanimljivo je kako vrijeme zaobljuje bridove, te se danas o Vikinzima govori kao o junacima i pustolovima, te se na njih na ekranima i u literaturi gleda s divljenjem unatoč njihovoj nasilnoj, pljačkaškoj i ubilačkoj naravi. Zašto? Postoji na desetine desetina filmova koji govore o avanturama Vikinškim junacima, Islandska saga napisana u 13. stoljeću vrlo je široko čitana, grupe povijesnih rekonstruktora diljem svijeta zabavljaju se u slobodno vrijeme glumeći Vikinge, prakticirajući njihovu kulturu, te oživljavanju njihove bitke, tu je još i popularna serija Vikinzi temeljena na sagama o Ragnaru Lothbruku.

Za početak treba malo bolje upoznati Vikinge i što im je omogućavalo tako uspješne pomorske ekspedicije. Odgovor se nalazi u njihovim dugim brodovima koji su uistinu bili čudo od gradnje. Plitko izrađeni, ali vrlo stabilni u plovidbi. Takve karakteristike dozvoljavale su im plovidbe čak i po najmanjim rijekama Europe i kasnije preko širokih mora i oceana sve do Britanije, Sjeverne Amerike, Mediterana i Bizanta. Pojavili bi se neočekivano pred zoru donoseći smrt i razaranje nesretnom lokalnom stanovništvu.

Njihovi brodovi varirali su u veličini. Najmanji ratni brod i najčešće korišten bio je Snekkya (zmija ili crv). Tipičan Snekky bio je 17 metara dugačak i 2,5 metara širok. Mogao je primiti 40 veslača + jednog kormilara. Skeid ili Drakkar (zmajevi) bili su veći ratni bodovi i mogli su primiti do 100 članova posade. Ormrinn Langi (Velika Zmija) bio je možda najveći bord svog vremena u vlasništvu norveškog kralja Olafa Tryggvasona. Imao je 68 veslača (34 para) i bio je oko 45 metara dugačak. Harald Hardrada imao je sličan brod, možda čak i nešto veći 60-tak godina poslije. Vikinška ekspedicija mogla je sačinjavati samo jedan brod prevozeći ratnike ili cijelu flotu od nekoliko stotina bodova različitih veličina prevozeći cijele vojske i zalihe.

Uglavnom su Vikinzi prakticirali piratske napade i napadači su bili skandinavski seljaci koji bi se nakon proljetne sadnje u ljeto otisnuli na more u cilju pljački, ali i trgovine s drugim zemljama.

vikinzi

Veliki vođe i pokretali su mnogo veće ekspedicije pljački i osvajanja drugih zemalja. Primjerice prognani norveški ratnik Hrolf Ganger, poznatiji ako Rollo, 911. godine s vojskom Danaca i Norvežana osvojio je područje Francuske, danas poznate kao Normandija. Potomak ovog norveškog Vikinga 1066. godine je osvojio Englesku. Povijest ga pamti po imenu William Osvajač.

864-865. godine legendarni danski Viking Ragnar Lothbruk navodno je doživio brodolom kod obale Nortumbrije u Britaniji. Zarobio ga je kralj Aella, te pogubio tako da ga je bacio u jamu sa zmijama otrovnicama. U znak osvete, Ragnarovi sinove doveli su očevu vojsku u Englesku u jesen 865.godine. Vikinška vojska koja je prikladno dobila ime„Velika poganska vojska“ zapovjedili su Ragnarovi sinovi Ubba, Halfdan i Ivar bez kostiju. U samo nekoliko godina, Danci su osvojili tri četvrtine engleskog teritorija. Northumbria, East Anglia, Mercia pale su pod naletom njihovih mačeva. Samo je Wessex na čelu sa Alfredom Velikim uspio zadržati neovisnost u sljedećim desetljećima. Svim preostalim engleskim teritorijem vladali su Danci. To razdoblje poznato je kako „Danewal“.

860. godine vikinška ekspedicija prošla je Gibraltar u ušla u Mediteran. Vikinzi su bili predvođeni Bjornom „Ironside“ sinom Ragnara Lothbruka i Hasteinom koji bio povezan sa Ragnarom i vrlo moguće njegov najstariji sin. Pljačkali su po sjevernoj Italiji i opustošili gradove Pisa i Luna.

Ostali Vikinzi, uglavnom Šveđani naseljavaju Rusiju i osnivaju kraljevstva poput Novgorod i Kijev. Brodovima plove niz velike rijeke Ukrajine, a neke ekspedicije su stigle i do Crnoga Mora. Skupina švedskih Vikinga uzeta je u službu bizantskog cara, te formiraju svjetski poznatu elitnu silu Varjaška garda. Kasnije, avanturisti iz cijelog vikinškog svijeta željeli su se okušati u toj slavnoj postrojbi kako bi došli do bogatstva. Mladi princ Harald Hardrada postao je kapetan u Varjazima, te vodio uspješne kampanje za Bizantince u Siriji i Siciliji. Stekao je veliko bogatstvo prije povratka u Norvešku kako bio iskoristio pravo na prijestolje.

Druge skupine norveških Vikinga u 10. stoljeću nastanili su Island, gdje su osnovali uspješnu republiku i parlamentarnu instituciju u sjevernoj Europi naziva Althingi. Ljudi su se sastajali na ravnici Bingvellir, na islandskom „polje sabora“ i slušali govornike kako raspravljaju o zakonima.

Ta iskonska ljubav prema slobodi i istraživanju dovela je Erika Crvenog na Grenland gdje je osnovao nordijsku koloniju. Grenland je tada bio klimatski topliji, zeleniji i sposoban održavati poljoprivredu. Sin Erika Crvenog, slavni Leif Ericsson otišao je još i dalje sve do obale Sjeverne Amerike. To je bilo prvo potvrđeno putovanje iz Europe za Ameriku. Leif se odvažio i s Grenlanda krenu za zapad. Stigavši u istočnu Ameriku na područje Newfoundlanda i Mainea, novo otkrivenu zemlju nazvao je Vinland. Bilo je to četiri stoljeća prije Kolumbova putovanja u Ameriku.

Kolonija Vinland nije uspjela iz više razloga, ali prije svega zbog neprijateljski raspoloživog domaćeg indijanskog naroda kojeg su zvali „Skræling“. Malobrojni doseljenici se nisu mogli nositi s neprijateljstvom Indijanaca bez logistike i pomoći, te je kolonija unutar jedne generacije napuštena.

mapa vikinga

Žene u nordijskom društvu imali su posebnu ulogu, budući da su njihovi muževi uglavnom bili na ekspedicijama. Brinule su se za farme i kućanstvo, te imale veliku mjeru jednakosti. Bile su odvažne, govorile su svoja mišljenja i može se reći da su bile prvi primjeri današnjih seksualno liberalnih i neovisnih žena. Tako su i prikazane u seriji "Vikinzi", sjetimo se Lagerthe ili Aslaug. Koliko su, svaka na svoj način, parirale Ragnaru.

Za kraj možemo samo razmisliti što je to vikinške ratnike učinilo toliko privlačnim da nas toliko fasciniraju. Možda fantazija o istraživanju novih svjetova i epske borbe rame uz rame uz svoju braću po oružju i naposljetku se vratiti kući s ukradenim bogatstvom. Bez sumnje totalna avantura i osjećaj slobode.

izvori:http://www.scout.com/military/deadliest-blogger/story/1449423-the-vikings-an-enduring-fascination i sve drugo na Wikipediji

Tags

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi