5 trikova za preživljavanje u snijegu i ledu

šatori u snijegu 300Nije važno živite li na područjima gdje su snijeg i led prisutni većinu godine ili samo posjećujete snježne planine, skijališta i bilo koja druga područja gdje se temperature spušta ispod nule, važno je usvojiti nekoliko sigurnosnih savjeta o preživljavanju u snijegu i ledu. Imati ih “instalirane” u mozgu i pridržavati ih se u slučaju nesreće, napravit će razliku između života, ozljeda i smrti.

Savjeti su jednostavni i mogu pomoći svakome, od izletnika s ruksakom na leđima do iskusne osobe koja živi u hladnoj klimi. Kako got bilo s ovim osnovnim savjetima za preživljavanje na hladnoći trebali bi se osjećati sigurnije dok pomoć ne stigne.

Automobil koji tone.

Zamislite da se nađete u vozilu koje tone u hladnu vodu, pokušajte ostati mirni i ne dozvolite galopirajućoj panici da vas obuzme. Najvjerojatniji scenarij bit će da se vrata vašeg automobile neće moći otvoriti (ili vrlo teško) bez izjednačenja pritiska. To bi u prijevodu značilo da se vrata automobile neće moći otvoriti dok auto nije potpuno potopljen.

Usredotočite se na ravnomjerno disanje i pokušajte se koncentrirati, jer u sljedećim sekundama će ovisiti hoćete li preživjeti ili ne. Pričekajte da se voda podigne i da ispuni cijeli automobile. Zatim otvorite vrata automobile i isplivajte ravno prema gore.

Koliko se može ostati miran u takvoj situaciji, ne želim saznati. Još ako imate djecu na zadnje sjedištu….. ali dobro je znati da šansa postoji.

Bonus savijte: Ako se često vozite područjima u čijoj su neposrednoj blizini rijeke, jezera, more, razmislite o nabavi alata za razbijanje prozora vozila. Takvi alati mogu razbiti staklo vozila prije nego što se tlak izjednači u vozilu. Također se isporučuju s rezačem sigurnosnog pojasa, u slučaju da se sigurnosni pojas ne može ukloniti na uobičaji način.

Na tankom ledu.

Bez obzira na razlog i crnog vraga koji vas je natjerao na ovu nepriliku, zasigurno jedna od najstrašnijih zimskih situacija je naći se na tankom ledu. Ledeni ribolov, klizanje ili odvažna šetnja smrznutim jezerom možda se čini zabavnim, ali dovoljan je djelić sekunde da se nađete u ledenoj vodi. Ako još niste u vodi, a led je već postao nestabilan – nemojte paničariti. Izgleda da je “nemojte paničariti” univerzalni savijte za svaku situaciju.

Spustite se na sve četiri, rasprostranjenost vaše težine na što većoj površini pomaže smanjiti napetost ledene površine i stvara se manje mogućnost pucanja leda.

Ako je ipak došlo do pucanja leda i uronili ste u vodu, ne bacajte ne okolo, jer time trošite energiju i tjelesnu topline. Dajte sve od sebe da ostanete mirni i kontrolirajte disanje.

Izbjegnite izlazak iz vode ravno prema gore, jer se tako lakše može odlomiti novi komad leda na rubovima, a vi se ponovno naći u hladnoj vodi. Pokušajte se namjestiti u položaj kako da plivate, znači s nogama prema nazad, a rukama se povucite na led. Nemojte stati – nastavite puzati prema obali.

Auto u snijegu.

Ako često putujete u hladna i snježna područja, prva preporuka je imati hranu u automobile koja se teže ili ne može pokvariti, naravno vodu i dodatnu odjeću. Pripazite da imate što više benzina u spremniku. Nadam se da znate koliko je dobro imati u automobilu barem osnovni komplet za preživljavanje.

U slučaju nesreće ili sretanja s ceste, te se nađete zarobljeni u snijegu, ostanite uz automobil. Lutanje vani po niskim temperaturama brzo će oduzeti tjelesnu temperaturu i time smanjiti šanse za preživljavanje.

Provjerite ispušnu cijev vašeg automobile, ako je zatrpana snijegom, otklonite snijeg koji je blokira. Ako je otvor cijevi blokiran, ugljični monoksid se može vratiti u automobile i usmrtiti vas.

Ako je automobile u voznom stanju, dajte sve od sebe da vozite barem deset minuta u sat vremena. Time ćete održavati toplinu i smanjiti razdaljinu do naseljenog mjesta ili do područja gdje ima signala na mobitelu kako bi pozvali pomoć.

grad u snijegu

Izgubljen u snijegu.

Ako se izgubite u snijegu – prestanite lutati. Lutanje nepoznatim teritorijem po snijegu i hladnoći oduzeti će vam potrebnu energiju i iscrpiti vas. Ako ste ostali bez svih mogućnosti za probijanje kroz snijeg i dolazak do naseljenog područja, zapamtite snijeg je izolator. Dajte sve od sebe da napravite zaklon od snijega. Snijeg će vas zaštititi od vjetra i pomoći da se ugrijete. Ostanite u skloništu ili u blizini skloništa. Ako ostajete bez vode, snijeg će biti solidna zamjena. Ako ste već pozvali pomoći i ona je na putu, izbjegavajte jesti snijeg, jer vam smanjuje tjelesnu temperature i može dovesti do hipotermije.

Kuća u snijegu.

Vaša vikendica u planinama je sjajno mjesto za odmor. Iako u našim krajevima nema ozbiljnijih problema sa snježnim mećavama, zamislite da se nađete u neopremljenoj kući usred snježne oluje. Okupite sve što mislite da bi vam moglo zatrebati u središnjoj sobi. Što je ta soba više u sredini kuće, šanse su joj veća da bude toplija od ostatka kuće. Izbjegavajte boraviti u blizini zidova s vratima i prozorima. Ako je moguće upalite vatru u kaminu ili smjestite se u blizini kuhinjske peći. Konzervirajte sobu u slučaju da morate dulje boraviti u kući. Napunite vodu u sve što možete i držite je u toploj sobi u slučaju smrzavanja cijevi.

Ako imate šator za kampiranje postavite ga u sobu koju održavate toplom, odnosno u središnju sobu ako je soba hladna. U šatoru ćete imati topli džep za spavanje.{jcomments on}

Tags