Odaberite najbolji nož za preživljavanje

Kada je riječ o odabiru opreme za preživljavanje, jedan od najvažnijih dijelova te opreme u vašem arsenalu je nož. Dobar nož za preživljavanje zlata je vrijedan i odluka za kvalitetan odabir treba se uzeti ozbiljno. Na žalost i internet ponekad otežava taj posao, jer se često mogu naći krive informacije.

Zapravo, na nespecijaliziranim web stranicama većina recenzija u kojima se promoviraju takozvani najbolji noževi za preživljavanje nisu ništa drugo do pametno izrađenog prodajnog teksta kojeg su napisali oni koji nemaju nikakvog iskustva o preživljavanju niti o noževima za tu namjenu.
S tom pretpostavkom na umu, želio bih podijeliti dijelove onoga na što biste trebali obratiti pažnju prilikom odabira noža za preživljavanje, koji će vam na kraju dobro služiti na terenu.

 

Što je nož za preživljavanje?

Ako ste proveli više od minute razmišljajući koji odgovor ponuditi na pitanje "što je nož za preživljavanje", vjerujem da ste otišli predaleko tražeći nadnaravne moći takvom nožu. Odgovor je jednostavan. Nož za preživljavanje je najosnovniji alat koji će vam pomoći preživjeti u bilo kojem scenariju prijetnje.

Osobno, to je uvijek čvrst, oštar nož s fiksnom oštricom. U gotovo svakom slučaju preživljavanja, ništa ne može nadmašiti dobro izrađen nož s fiksnom oštricom.

Lovački nož, koji je u prvom redu namijenjen za obradu mesa i pomoć kod lova i ribolova, svakako je dobar alat za preživljavanje u određenim okolnostima, ali u urbanim uvjetima možda neće biti najbolji izbor. Iz tog razloga, prilikom odabira idealnog noža, dobro razmislite u kojim situacijama ćete koristiti nož.

Ako idete na kraće jednodnevne izlete ili na planinarenje kraći fiksni nož ili preklopni nož bit će dovoljan. Ako kampirate i zalazite u guste šume s velikim stablima, veći fiksni nož bit će prikladniji. Ako se pak nađene na nepreglednim ravnicama ili pustinji bez velikog drveća ili drugih objekata za rezanje, preklopni nož bit će dovoljan.

No dobro, vratimo se na temu.

Krenimo obrnutim redom i spomenimo ono čega se trebate kloniti. Život nije film i bježite ako vam netko želi prodati nož kakvog ste vidjeli u nekom filmu. Ne nasjedajte na šuplje ručke koje se često prodaju kao dodatni alat za preživljavanje. Možda se čini praktično par korisnih stvarčica spremiti u šuplju dršku noža, ali u stvarnom svijetu preživljavanja takvi noževi su dječje igračke koje se lome.
Druga stvar koju trebate ignorirati ako tražite nož za preživljavanje su sklopivi i višenamjenski noževi. Naravno, ti noževi imaju svoje mjesto, svrhu i situacije za koje su dizajnirani, ali nisu dobra opcija kada trebate namjenski nož za preživljavanje.

Dakle, što je ono što trebate tražiti:

 

 

1. Fiksna oštrica.

Mnogi, baš poput mene, svakodnevno nose džepne noževe koji su izvrstan alat i lako se nosi u svakoj torbi. Ali, takav džepni nožić nije nikakva zamjena za dobar nož s fiksnom oštricom. Fiksna oštrica je daleko trajnija i čvršća i ima manje točaka lomova u usporedbi s džepnim preklopnim nožem. U situacijama preživljavanja, zadnje što vas treba zabrinjavati je mogućnost loma noža. Čvrsta fiksna oštrica omogućit će vam rezanje, kopanje, cijepanje, bez razmišljanja hoće li puknuti ili gdje mu je lomna točka.

 

2. Full tang.

Tang je dio noža koji obično ne vidite, ali je jedan od ključnih elemenata za odabir odgovarajućeg modela.
Najjednostavnije rečeno, full tang značilo bi da su drška i oštrica izračeni iz jednog komada čelika. Znači bez ikakvih spojeva koji bi spajali dršku s oštricom. Samo jedan komad. Dodatnu kvalitetu i čvrstoću daje približna širina i debljina čelika koji se pruža cijelom dužinom noža.

 

3. Materijal oštrice.

Materijali oštrica noževa su uistinu tema za sebe, ali ukratko se može reći da je većina dobrih noževa izrađena od nehrđajućeg čelika ili ugljičnog čelika. Postoji mnoštvo varijacija u ove dvije kategorije, a nas zanima nešto što ima dobra svojstva zadržavanja oštrine, otpornost na hrđu (koroziju) i lako se iznova oštri.

Nehrđajući čelik je najjeftiniji čelik za izradu noževa. Odličan je za preklopne noževe, ali i dobar za oštrice dužine do 25 cm – 30 cm. Otporan je na hrđu i lakše ga je oštriti.
Veći fiksni noževi i mačete mogu biti izrađeni od ugljičnog čelika. Ugljični čelik je nešto više skloniji hrđi za razliku od nehrđajućeg čelika, te ga je potrebno bolje održavati. Tvrđi je, što znači da mu se rub oštrice teže zatupi, ali samim time se teže oštri.

Općenito, materijali s manje ugljika su jeftiniji i lakše se obrađuju. Lakše se zatupe, ali se lakše i oštre. Čelici s više ugljika su tvrđi materijali, teže se tupe, ali i teže obrađuju i oštre. Naravno i skuplji su.

4. Materijal drške.

Ovdje imamo mnogo mogućnosti, od drška izrađenih od kostiju do onih izrađenih od kompozitnih materijala. Moglo bi se izdvojiti gumene drške koje pružaju bolje prianjanje u mokrim uvjetima i drvene i metalne drške koje pružaju veću čvrstoću i trajnost. Naravno i ručke izrađene od kompozitnih materijala koje bi trebale osigurati sva potrebna svojstva, dobro prianjanje, čvrstoću i trajnost.
Teži nož trebao bi imati i težu dršku radi ravnoteže, pogotovo u fazi sječenja. Drška od drva, kosti ili kombinacije plastike i gume su idealne.

Drške izrađene od drva ili kosti mogu biti vrlo lijep i ugodne za držanje, ali su sklone pucanju i isušivanju, ako ih se ne održava. Metalne drške od čelika ili aluminija su dugotrajne, ali mogu biti teške i upijati temperaturu okoline, ovisno je li vani hladno ili vruće. Guma može biti vrlo ugodna, ako je dizajnirana ispravno. Dobro upija vibracije, ali može se lakše oštetiti.

 

Što još trebam znati?

Bilo bi dobro imati priliku prije kupnje nož isprobati. Kada kažem isprobati mislim, primiti ga u obje ruke, a ne samo dominantnom rukom. U situacijama preživljavanja dominanta ruka može biti ozlijeđena. Saznajte kako naoštriti svoj novi nož. Držite ga naoštrenim i čistim i kada ga ne koristite,  jer nikada ne znate kada će vam zatrebati.

 

Čekamo vas na:

Tags

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi